Spužva Bob Skockani: Spužva na suhom

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Spužva Bob Skockani: Spužva na suhom
RežiserPaul Tibbitt
ProducentPaul Tibbitt
Mary Parent
Scenarist(i)Jonathan Aibel
Glenn Berger
Uloge
  • Antonio Banderas Izmijeni na Wikipodacima
Muzika
  • John Debney Izmijeni na Wikipodacima
Žanranimirani film
KinematografijaPhil Méheux Izmijeni na Wikipodacima
Montaža
  • David Ian Salter Izmijeni na Wikipodacima
Produkcija
Distributer
Premijera
  • 2015
  • 19 februar 2015
  • 12 februar 2015 Izmijeni na Wikipodacima
Trajanje92 minuta
ZemljaSjedinjene Američke Države
Jezikengleski jezik
Budžet$60–74 milliona
PrethodnikSpužva Bob Skockani: film
NasljednikSpužva Bob Skockani: Spužva u bijegu

Spužva Bob Skockani: Spužva na suhom[1] (engleski: The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water) je američka filmska komedija uživo/animirani superheroj iz 2015. u režiji Paula Tibbitta u svom dugometražnom rediteljskom debiju. To je druga filmska adaptacija animirane televizijske serije Sunđer Bob Kockalone i samostalni nastavak filma Spužva Bob Skockani: film (2004). U filmu glumi Antonio Banderas, a uključuje redovnu glumačku ekipu serije koja je ponovila svoje uloge iz televizijske serije i prethodnog filma. Radnja prati pirata po imenu Burger Beard, koji krade tajnu Krabby Patty formula koristeći magičnu knjigu koja čini da se svaki tekst napisan na njoj obistini. Sunđer Bob i njegovi prijatelji moraju otputovati na površinu okeana kako bi se suprotstavili Burger Beardu i pronašli formulu.

Film su napisali Jonathan Aibel i Glenn Berger , koji su ga adaptirali po priči koju je osmislio tvorac Tibita i Sunđera Boba Stephen Hillenburg. Kao i prvi film, završni čin stavlja animirane likove u svijet radnje uživo. Ove scene je režirao Mike Mitchell, a snimane su u Savannah i Tybee Islandu, Georgia. Snimanje je počelo 9. oktobra 2013. godine, a završeno je u novembru te godine. Film je posvećen Ernestu Borgnineu, glasu Čovjeka sirene, koji je umro 2012. Slično, pojavljuje se i posljednja filmska uloga Tima Conwaya, glasa Barnacle Boya, prije njegove smrti 2019.

Film Sunđer Bob: Sunđer iz vode objavljen je u Sjedinjenim Državama na prvom mjestu 6. februara 2015. u 3D i RealD 3D formatu i dobio je uglavnom pozitivne kritike kritičara. Bio je to uspješan na kino blagajnama, zaradio je preko 325 miliona dolara širom svijeta u odnosu na budžet od 60 do 74 miliona dolara, što ga čini trećim filmom Nickelodeona s najvećom zaradom i šestim animiranim filmom 2015. godine. Treći film, Spužva Bob Skockani: Spužva u bijegu, objavljen je 2020.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Kako se film otvara, pirat po imenu Burger Beard putuje na atol Bikini , gdje dobija magičnu knjigu koja ima moć da svaki tekst napisan na njoj učini stvarnim. Knjiga govori priču o Sunđer Bobu SquarePantsu i njegovim avanturama u podvodnom gradu Bikini Bottom. Sunđer Bob radi za gospodina Krabsa u restoranu brze hrane Krusty Krab , gdje kuha Krabby Patties. Sunđer Bob je proveo nekoliko godina štiteći tajnu formulu Krabby Patty od Planktona, vlasnika restorana Chum Bucket.

Jednog dana, Plankton napada Krastija Kraba u pokušaju da ukrade formulu. Nakon bitke koja uključuje džinovsku hranu i začine, Plankton se pretvara da se predao i koristi svoj mamac kako bi gospodinu Krabsu dao lažni peni, u kojem se pravi Plankton skriva da bi dobio pristup Krabsovom trezoru. Plankton krade formulu, ostavljajući lažni dokument na njenom mjestu. Sunđer Bob hvata Planktona i oni se svađaju oko formule, koja nestaje.

Bez tajne formule, Krabby Patties se ne mogu napraviti, zbog čega kupci postaju željni. Sunđer Bob je jedini koji vjeruje da je Plankton nevin; on stvara džinovski mjehur od sapunice u kojem oni odlete. Bikini Bottom se odmah svodi na pustoš zbog odsustva Krabby Pattyja na koju se mnogo oslanja. Nakon tuče između Burger Bearda i nekih galebova, stranica knjige je odbačena u okean i slijeće na kupolu drveta Sandy Cheeksa, zbog čega Sandy misli da je stranica znak "bogova sendviča". Sunđer Bob predlaže da se udruži s Planktonom kako bi pronašli formulu, ali Plankton ne razumije baš koncept timskog rada. Odlučuju otputovati u prošlost do trenutka prije nego što je formula nestala i odlaze u Chum Bucket kako bi spasili Karen, kome žele pomoći da pokrene vremensku mašinu. Sunđer Bob i Plankton sastavljaju mašinu i putuju daleko u budućnost, gdje upoznaju Bubblesa, magičnog dobrog delfina koji djeluje kao nadzornik galaksije, i nehotice ga otpuštaju. Sunđer Bob i Plankton pronalaze formulu, ali se ispostavilo da je ona lažna koju je Plankton ostavio.

Burger Beard pretvara svoj gusarski brod u kamion s hranom i prodaje Krabby Patties u zajednici na plaži. Sandy predlaže žrtvovanje kako bi se umilostivili bogovi. Dok grad pokušava žrtvovati Sunđer Boba, on i gospodin Krabs namirišu Krabby Patties. Građani prate miris koji izlazi na površinu. Bubbles se vraća, otkriva da je mrzio svoj posao i vraća Sunđeru Bobu dajući njemu i njegovim prijateljima mogućnost disanja na kopnu. Bubbles lansira Sunđer Boba i ostale na površinu.

Tim, koji je sada animiran u CGI, slijeće na plažu i pronalazi izvor mirisa Krabby Patty u kamionu s hranom Burger Bearda. Burger Beard je ukrao formulu koristeći knjigu da prepiše priču; koristi ga da protjera bandu na ostrvo Pelikan . Sunđer Bob koristi stranicu koju je Sandy morao da transformiše u superheroje – The Invincibubble (Sunđer Bob), Mr. Superawesomeness (Patrick), Sour Note (Squidward), Glodavac (Sandy) i Sir Pinch-a-Lot (Mr. Krabs) – ali ostavljaju stranicu i plankton iza sebe. Vraćaju se i pronalaze Burger Bearda, koji se odveze sa formulom, i kreću u poteru. Tokom bitke koja je uslijedila, tim uništava knjigu, ali Burger Beard ih sve savladava.

Plankton se pojavljuje kao heroj sa mišićima po imenu Plank-Ton i pomaže im. Plankton i Sunđer Bob kreiraju napad mjehurićima kako bi porazili Burger Bearda i povratili formulu Krabby Patty. Nakon što je Burger Bearda poslao na atol Bikini, Plankton – pošto je naučio vrijednost timskog rada – vraća formulu gospodinu Krabsu. Banda koristi magiju posljednje stranice da se vrati u Bikini Bottom. S povratkom Krabby Patties-a, grad se vraća u normalu i Plankton nastavlja svoju ulogu poslovnog rivala i negativca.

U završnoj sceni, Burger Beard zajedno sa svojim galebovima na ostrvu Bikini atola, pjeva tematsku pjesmu Sunđer Bob Kvadratne hlače, sve dok Bubbles ne stigne i otpjeva rep bitku protiv galebova, što rezultira njihovom pobjedom, završavanjem pjesme i završavanjem filma.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kenny, Tom; Banderas, Antonio; Fagerbakke, Bill (6. 2. 2015), The SpongeBob Movie: Sponge Out of Water, Paramount Animation, Nickelodeon Movies, United Plankton Pictures, pristupljeno 2. 8. 2023