Idi na sadržaj

Stojanka Mutafova

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Stojanka Mutafova
Stojanka Mutafova
Ime pri rođenjuСтоянка Мутафова
Rođenje (1922-02-02) 2. februar 1922.
Sofija, Bugarska
Smrt6. decembar 2019(2019-12-06) (97 godina)
Sofija, Bugarska
Godine rada1946–2019

Stojanka Mutafova (2. februar 1922 – 6. decembar 2019) bila je bugarska glumica. Tokom svoje karijere igrala je u preko 53 pozorišne predstave i 25 filmova.

Prozvana Gospođa prirodna katastrofa za predstavu u kojoj je igrala i Kraljica bugarske komedije,[1] bila je zvanični kandidat za Guinnessovu knjigu rekorda kao glumica sa najdužom aktivnom profesionalnom karijerom.[2] U 94. godini 2016. obišla je pozorišne dvorane u većim gradovima Sjedinjenih Država, Kanade, Nizozemske, Švicarske, Velike Britanije i Njemačke.[3][4][5][6][7]

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena u Sofiji, diplomirala je klasičnu filologiju na Univerzitetu u Sofiji. Kasnije je studirala glumu u Bugarskoj i Pragu. Od 1949. do 1956. igrala je u više predstava Narodnog pozorišta "Ivan Vazov". Suosnivala je Pozorište "Aleko Konstantinov", u kojem je nastupala od 1957. do 1991. Godine 2005. igrala je zajedno sa Georgijem Kalojančevom u predstavi Astronauti.

Umrla je 6. decembra 2019. u 97. godini od posljedica sepse i upale pluća, uzrokovane nekrozom žučne kese.[8]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • Tochka parva (1956)
  • Lyubimetz 13 (1958)
  • Spetzialist po vsichko (1962), frizerka
  • Dzhesi Dzeyms sreshtu Lokum Shekerov (1966), Lokumova supruga
  • The Tied Up Balloon (1967)
  • Byalata staya (1968), Rinaina majka
  • L'amante di Gramigna (1969)
  • Whale (film) (1970), Baka Stojna
  • Ezop (1970), Casandra
  • Byagstvo v Ropotamo (1973) .... Romkinja
  • Nako, Dako and Tsako (1974)
  • Temnata Koria (1977)
  • Toplo (1978)
  • Patilansko tsarstvo (1980)
  • Bash maystorat nachalnik (1983)
  • Naslednicata (1984)
  • Bronzoviyat klyuch (1984), Samsarova
  • Federatziya na dinastronavtite (1984) - TV Serija
  • Pantudi (1993)
  • Golemite igri (1999) .... Monijina baka
  • Stakleni topcheta (1999) .... Albenina majka
  • Rapsodiya v byalo (2002) .... Starica
  • Sofia Residents in Excess (2011-2018) - TV Serija

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Wien, Studio Wien-ARD Studio. "Made In Bulgarien – ARD Wien".
  2. ^ "Bulgarian Actress Stoyanka Mutafova Storms Guiness [sic] Book of World Records - Novinite.com - Sofia News Agency".
  3. ^ "Stoyanka Mutafova Mrs. Natural Disaster LIVE! and On-Stage @ Regent Theatre Arlington, Arlington [4 October]". Arhivirano s originala, 29. 12. 2016. Pristupljeno 25. 3. 2024.
  4. ^ "Stoyanka Mutafova's Theatrical Play". 12. 7. 2016.
  5. ^ "Стоянка Мутафова в Лондон! @ Bci London, London [18 November]". Arhivirano s originala, 29. 12. 2016.
  6. ^ "30 евро за Стоянка Мутафова в Германия - Nbox". Arhivirano s originala, 28. 3. 2018. Pristupljeno 25. 3. 2024.
  7. ^ "27 Май 2016: Стоянка Мутафова във Франкфурт". 28. 4. 2016.
  8. ^ "Некрозирал жлъчен мехур прати Стоянка Мутафова в гроба". www.24chasa.bg.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]