Idi na sadržaj

Strange Days

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Strange Days
Studijski album The Doorsa
Objavljen25. septembar 1967.
SnimljenMaj-august 1967.
ŽanrBlues-rock, psihodelični rock
Trajanje35:00
IzdavačElektra
Producent(i)Paul A. Rothchild
Hronologija albuma The Doorsa
The Doors
(1967)
Strange Days
(1967)
Waiting for the Sun
(1968)

Strange Days drugi je album grupe The Doors objavljen u oktobru 1967. godine. Na ovom muzičkom albumu nalazi se 10 pjesama koje su članovi ove grupe komponovali i dodatno usavršili tokom njihovih koncertnih nastupa u noćnim klubovima London Fog i Whisky A Go Go u Los Angelesu. Najbolji primjer za ovu tvrnju je pjesma pod nazivom When The Music's Over sa njenom produženom dramom, a to je ujedno bila jedna od glavnih pjesama sa kojom su grupa The Doors stekli ugled koncertne atrakcije. Grupa The Doors je na ovom muzičkom albumu pokazala da je bila na vrhuncu svog umjetničkog stvaralačkog napona, gdje je pokazala sve svoje kvalitete koje će biti prepoznatljive i kasnije. Jim Morrison je pokazao puno samopouzdanje koje je stekao tokom mnogobrojnih koncertnih nastupa po noćnim klubovima. Ray Manzarek sa svojim prosvijetljenim orguljaškim sviranjem držao je aranžmane pjesama na albumu kao jednu cjelinu. Robby Krieger i John Densmore su svojim vještim sviranjem gitare i bubnjeva upotpunili ovo remek djelo u rock muzici.

Tokom 1967. godine hipi pokret je bio na vrhuncu sa mnoštvom događaja poznatijih kao "Ljeto ljubavi." Eksperimantisanje sa drogama u cilju unutrašnje duhovne spoznaje i dosezanja prosvjetljenja od strane mladih hipika (kojima su i muzičari iz grupe The Doors pripadali) bila je u oštroj suprotnosti sa društvenim problemima u SAD-a: Vijetnamski rat kao dio Hladnog rata, rasni problemi, otpor kapitalističkom sistemu. Odatle i dolazi naziv ovog muzičkog albuma grupe The Doors, Čudni dani (Strange Days). Na ovom albumu grupa The Doors pomalo napušta svoje blues korijene i kreće se više prema mračnijem i psihodeličnijem muzičkom stilu, iako je na albumu prisutna blues pjesma "Love Me Two Times".

Album zatvara još jedna "epska" (po trajanju) pjesma "When The Music's Over", kojoj je poput pjesme "The End" s prethodnog albuma glavna preokupacija čovjekov odnos prema smrti.

Spisak pjesama

[uredi | uredi izvor]
 1. "Strange Days"
 2. "You're Lost Little Girl"
 3. "Love Me Two Times"
 4. "Unhappy Girl"
 5. "Horse Latitudes"
 6. "Moonlight Drive"
 7. "People Are Strange"
 8. "My Eyes Have Seen You"
 9. "I Can't See Your Face"
 10. "When The Music's Over"

Bonus pjesme (reizdanje iz 2006)

[uredi | uredi izvor]
 1. "People Are Strange" (False Starts & Dialogue)
 2. "Love Me Two Times" (Take 3)

Izvođači

[uredi | uredi izvor]

Literatura

[uredi | uredi izvor]
 • Chuck Chrisafulli and Dave DiMartino - The Doors - When the Music's Over, izdavač Thunder's Mouth Press, ISBN 1 56025 266 pogrešan ISBN 9, objavljeno 2000. godine, str. 1-176.

Vanjski linkovi

[uredi | uredi izvor]