Ray Manzarek

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ray Manzarek
Example alt text
Rođenje

12. februar 1939.

Chicago, SAD
Smrt

20. maj 2013.

Rosenheim, Njemačka

Raymond Daniel Manzarek (Chicago, 12. februar 1939. - 20. maj 2013.) je bio američki muzičar, pjevač, producent, režiser, pisac i klavijaturist grupe The Doors od 1965. - 1973. godine.

Raniji život i karijera[uredi | uredi izvor]

Ray Manzarek Poljskog je porijeka, te je odgojen u katoličkoj vjeri. Pohađao je St.Rita High School u Chicagu. Od 1962.-1965. studirao je kinomatografiju na U.N.C.L.A. gdje je upoznao Jimma Morrisona. U januaru 1966. grupa The Doors počinje svirati u klubu "The London Fog". O tome je mjestu Ray ovako zapisao: "Niko nikada ne posjećuje ovo mjesto, povremeno dođu mornar ili dva i popiju piće. Sve u svemu bilo je to loše iskustvo, ali dali smo si vremena da uskladimo svoju muziku.". Nekoliko dana nakon što su otišli iz kluba "The London Fog" počeli su svirati u Whisky a Go Go baru. Doorsi prvi put kontaktiraju sa Columbia Records. Nakon par mjeseci saradnje sa Columbia Recordsom dolaze na njihovu otpisnu listu. Nakon par mjeseci zove ih Jack Holzman iz Electra Recordsa, Doorsi potpisuju ugovor. Pošto Doorsi nisu imali basista Manzarek je najčešće svirao na Fender Rhodes Piano Bass. Kasnije je svirao i Gibson G-101 Kalamazoo. Upravo zbog tih instrumenata zapamćeni su po sviranju psihodeličnog rocka. Manzarek je bio i drugi vokal grupe. Njegov je glas više bio blues nego rock. Također je bio i glavni vokal nakon Morrisonove smrti u posljednja dva albuma Other Voices i Full Circle.

Umro je u njemačkoj klinici u gradu Rosenheimu u 74. godini života.[1]

Knjige[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]