Sveta liga (1538)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Prikaz sukoba između Osmanlija i Svete lige u bici kod Preveza

Sveta liga 1538. bila je jedna u nizu alijansi evropskih kršćanskih država organiziranih protiv njihovih oponenata, uglavnom protiv Osmanlijskog Carstva. Alijansu je 1538. osnovao papa Pavao III na inicijativu Mletačke republike.

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Tokom srednjeg vijeka i uspona Osmanlijskog Carstva te njegove teritorijalne ekspanzije u Jugoistočnoj Evropi, a poslije i dijelovima Srednje Evrope, raste zabrinutost tadašnjih evropskih sila. U početku, usljed i same razjedinjenosti i međusobnih rivaliteta, osim zabrinutosti i osjećaja za sigurnost vlastitih posjeda, evropske kršćanske države nisu u toj mjeri osjećale zajedničku opasnost te nisu uspijevale da se organiziraju u neku vrstu koalicije kao što je to bio slučaj prije nekoliko vijekova, tokom krstaških ratova. Međutim, nakon uspješnih osmanlijskih kampanja prvenstveno protiv Mletačke republike i Svetog rimskog carstva u Sredozemlju, a pogotovo protiv Mađara i bitke na Mohačkom polju, Osmanlijama se otvara prilika za prodor ka Srednjoj Evropi što među vladarima evropskim državama izaziva opći strah i bojazan.

Historija[uredi | uredi izvor]

Tokom trećeg tursko-mletačkog rata i teritorijalnih gubitaka u istočnom Sredozemlju i gubitka monopola nad trgovačkim rutama kojima su suvereno vladali, vodstvo Mletačke republike izdejstvovalo je kod kršćanskog autoriteta pape Pavla III i Papinske države organiziranje koalicije s ciljem zaustavljanja napredovanja Osmanlijskog Carstva. U prilog osnivanju takve koalicije bilo je i nedavno pustošenje italijanske Kalabrije i to što je osmanlijski admiral Hajrudin Barbarosa gotovo zauzeo ostrvo Krf 1537. godine.

Car Svetog rimskog carstva Karlo V namjeravao je organizirati krstaški rat kako bi preuzeo kontrolu nad Carigradom. Kako su Sveto rimsko carstvo i Mletačka republika u to doba bili u stanju latentnog mira, nikada do takvog saveza nije došlo.[1] Umjesto toga, papa Pavle III je februara 1538. okupio široku kršćansku koaliciju koju su sačinjavale Papinska država, Mletačka republika, Malteški vitezovi, Kraljevina Španija i njene vazalske države Kraljevina Napulj i Kraljevina Sicilija. Sveta liga formirana je s ciljem uništenja Osmanlija na istočnom Sredozemlju i Bliskom istoku i namjere da se preduhitri jačanje pomorskih potencijala carstva kao rezultat općenitog uspona moći Osmanlija u ovom dijelu svijeta.Greška kod citiranja: Početna oznaka <ref> nije ispravno oblikovana ili sadrži neispravan naziv

Kršćanska flota se po prvi prvi put okupila u vodama Krfa u proljeće 1538. godine. Do većeg sukoba sa Osmanlijama nije došlo sve do septembra 1538. godine kada je u Jonskom moru, u bici kod Preveza osmanlijska mornarica potukla kršćansku flotu. S obzirom na rezultate bitke, 13 potopljenih i 36 osvojenih brodova i oko 3000 zarobljenika, Sveta liga se nije uspjela u kraćem periodu konsolidovati tako da su Osmanlije nastavile sa svojom dominacijom u istočnom Sredozemlju sve do bitke kod Leponta.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Sveta liga: Pomorski sukobi kršćana i Osmanlija". study.com. Pristupljeno 9. 1. 2018. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)