Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze engleski: World Tuberculosis Day (24. mart) obilježava se s ciljem podizanja svijesti javnosti da je tuberkuloza u velikom dijelu svijeta do danas ostala epidemija uzrokujući 1.6 miliona smrtnih sučajeva svake godine, većinom u zemljama trećeg svijeta.

Krajem 19. vijeka od tuberkuloze je umirao svaki sedmi stanovnik Sjedinjenih Američkih Država i Evrope. Onda je 24. marta 1882 godine dr. Robert Koch u Berlinu objavio svoje otkriće: bacil tuberkupoze, što je predstavljalo najznačajniji korak u kontorli epidemije i suzbijanju ove, u to vrijeme, veoma smrtonosne bolesti.

Stotinu godina kasnije, 1982 godine Međunarodna unija za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti (IUATLD) predložila je da se 24. mart zvanično proglasi Svjetskim danom borbe protiv tuberkuloze. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i mnoge druge organizacije pridružile su se Međunarodnoj uniji za borbu protiv tuberkuloze i drugih plućnih bolesti 1996 godine kako bi povećale značaj proslavljanja Svjetskog dana borne protiv tuberkuloze.

Tuberkuloza i AIDS u Africi[uredi | uredi izvor]

Broj ljudi oboljelih od tuberkuloze se u Južnoj Africi posljednjih godina utrostručio. Visoka stopa zaraženih HIV-om otežala je liječenje tuberkuloze. Stanovnici Južne Afrike koji su oboljeli, tokom šestomjesečnog liječenja dobijaju pomoć, zbog čega se događa da namjerno sprječavaju izliječenje kako bi tu pomoć nastavili primati.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]