Techno

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Techno (fon. tehno) je oblik elektronske muzike, koji se razvio u Detroitu (Michigan, SAD) sredinom 1980-ih, pod uticajem elektro i funk muzike, kao i novog talasa.

Poslije početnog uspjeha u Detroitu, techno muzika se širi žanrovski na mnoge podžanrove, a prostorno na cijeli svijet.

Riječ techno je skraćenica od riječi tehnologija i prvi put se koristi 1985. kao naziv za granu house muzike. Prvi DJ koji je 1985. isproducirao techno je Juan Atkins. Ova vrsta muzike jako dobro uspjeva u sirovim krajevima. DJ Jeff Mills kaže: "Techno u Detroitu ima istu funkciju kao hardcore hip-hop u L.A.-u ili New Yorku. On je vrsta bijega. Pa u Detroitu se ubija iz zabave!"

U Evropu techno prvi put stiže 1987.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Eighth notes and rest.svg Nedovršeni članak Techno koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.