Hardcore techno

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Hardcore Techno
Stilsko porijeklo: techno, New beat
Mjesto i vrijeme nastanka: Rotterdam, Holandija i Frankfurt na Majni, Njemačka, početkom 90ih
Tipični instrumenti: Distorzioni procesori
Popularnost: Najveća sredinom 90ih, danas u undergroundu
Stilovi
Speedcore-Terrorcore (Terror)-Noizecore (Noisecore)-Oldskool-Newstyle-Darkcore-UK Hardcore (Trancecore)-Happy Hardcore
Stilske varijacije
Xtratöne(Extratone)
Stilske fuzije
Digital Hardcore-Hardstyle-UK Hardhouse-

Hardhouse

Lokalne scene
holandska-slovačka-sjevernonjemačka-italijanska-japanska

Hardcore techno (unutar te scene nazivan jednostavno hardcore) jedan je od krupnijih podstilova techno, New beat, EDM-a i elektronske muzike, uopšte. Razvio se u periodu ranih 90ih pa do njihove sredine, kada i doživljava svoj vrhunac, u velikim industrijskim i postindustrijskim gradovima, a smatra se stilskim potomkom industriala i rane elektronske muzike, više orjentisane ritmu nego melodiji.

Nastanak[uredi | uredi izvor]

Izvori navode da je Mescalinum United-We Have Arrived iz 1990. bio prvi hardcore rad, koji je producirao Marc Acardipane, DJ i producent iz Frankfurta, pod aliasom Mescalinum United, a neki izvori navode da je bio objavljen jos 1989. na njegovom labelu Planet Core Productions(PCP), a kao prauzoran se navodi Rotterdam Termination Source-Poing! iz 1992. Te godine je Paul Elstak osnovao svoj label Rotterdam records i prva stvar koja je je na njemu izašla je bila Amsterdam waar lechch dat an.

Karakteristike žanra i ideje[uredi | uredi izvor]

Karakteristike žanra i osnovne ideje koje se privlače kroz muziku. Trademark hardcorea je brz i izrazito agresivan ritam koji se kreće u rasponu od 160 do 300 BPM (sve iznad spada u speedcore i(li) terrorcore, zaseban stil koji se izdvojio iz hardcorea), iako neke varijente hardcorea tzv. New style hardcore i darkcore se ritmički kreću oko standardnih 145 BPM. još više osobeniji su uzorci koji se koriste pri produkciji ovog žanra, a to su karakteristični set zvukova TR-909 ritam mašine (hand clap, snare) distorziran, a zatim kompresovan. Ovo naročito važi za bassdrum, koji daje prepoznatljivost ovom stilu na globalnoj razini. Još jedna osobenost hardcorea je korištenje sampleova iz horror filmova, drama, ratnih ili akcionih filmova, kao i iz hip hop gangsta radova ili rjeđe iz heavy metal radova.