Thomas Cranmer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Thomas Cranmer

Thomas Cranmer (Tomas Kranmer) (Aslacton, 2. juli 1489. - Oxford, 21. mart 1556.), engleski reformator

Kao kapelan kralja Henrika VIII bio je u diplomatskim misijama kod pape i u Njemačkoj, gdje se približio reformatorima. Kao canterburyjski nadbiskup omogućio je Henriku razvod s Katarinom Aragonskom i pomogao mu da se proglasi poglavarom engleske državne crkve. Utro je put reformaciji u Engleskoj i otvoreno pristao uz protestantizam pod Edwardom VI Edward je pristao uz reformaciju, ukinuo je zakone usmjerene protiv protestanata, odstranio slike iz crkvaca, te ukinuo celibat. U vrijeme restauracija katolicizma za kraljice Marije Krvave utamničen je i spaljen.

1535. otkazao je vjernost papi, a papino ime izbrisano je iz molitvenika. Dolaskom Marije krvave na vlast za protestante dolaze velike nevolje, hiljade protestanata su protjerane, a stotine spaljene. U martu 1554. Cranmer, Nicholas Ridley, John Hooper, John Philpot, John Bradford i Hugh Latimer odvedeni su u Oxford na suđenje, proglašeni su hereticima i ekskomunicirani. osam mjeseci kasnije, Ridley i Latimer su spaljeni (16. oktobra), a Cranmer zatvoren na još šest mjeseci. Lišen svoga položaja i osuđen na smrt, izgubio je hrabrost. Napisao je izjavu gdje poriče svoje prijašnje vjerovanje. Ipak skupivši hrabrost on se odriče te izjave, ali prije spaljivanja na lomači piše svojom rukom:

A sada dolazim do velike stvari, koja uznemirava moju savjest više nego bilo što sam ikada učinio ili rekao, a to je što sam napisao neke stvari protiv istine, a što sada odričem i odbacujem kao nešto što sam napisao svojom rukom protiv istine koju sam imao u srcu, i što sam napisao od straha pred smrću da bih spasio svoj život... I budući da je moja ruka pogriješila, pišući protivno mome srcu, zato će moja ruka biti prva kažnjena, jer ako budem stavljen na lomaču, ona će biti prva spaljena. A što se tiče pape, odbacujem ga kao Kristovog neprijatelja i antikrista, zajedno sa njegovom lažnom naukom.

Lancem privezan za stup lomače, ispružio je ruku kojom je potpisao odricanje i rekao: "Ova ruka je pogrješila", na kraju je uskliknuo: "Gospode Isuse primi duh moj!"

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]