Tom Araya

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tom Araya
Osnovne informacije
ŽanroviHeavy metal
ZanimanjePjevač, basista
Instrumentibas-gitara, vokal
Karijera1981 - danas
Povezani umjetniciSlayer
Veb-sajtSlužbena stranica Slayera

Tomás Enrique Araya Díaz (Viña del Mar, Čile, 6. juni 1961. -)[1] je čileanski basista i pjevač, koji živi i radi u SAD-u. Najpoznatiji je kao član thrash metal grupe Slayer.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rane godine[uredi | uredi izvor]

Tom Araya je rođen u mjestu Viña del Mar, u Čileu, kao četvrto dijete u porodici. Kada je imao pet godina, njegova porodica se preselila u South Gate, u Kaliforniju. Iako su po internetu kružile glasine da su se preselili zbog političkih razloga, Araya je te tvrdnje demantirao. Njegov stariji brat Cisco je svirao gitaru, što je navelo Arayu da počne svirati bas. Njih dvojica su svirali pjesme Beatlesa i Rolling Stonesa, što je inspiriralo njegov muzički interes. Njegova starija sestra sugerirala mu je da upiše školu za respiratornog terapeuta. Završio je dvije godine škole, učeći o omjerima miješanja zraka, vađenju krvi i intubaciji.

Slayer[uredi | uredi izvor]

Godine 1981. Arayi je prišao Kerry Kingu i pozvao ga je da se pridruži njegovom bendu Slayer.[2]

Araya je prihvatio, koristeći svoju platu koju je zaradio kao terapeut da bi finansirao prvi Slayerov album, Show No Mercy. Araya je zamolio bolnicu u kojoj je radio da mu da dopust, kako bi mogao svirati na Slayerovoj prvoj evropskoj turneji1984. godine, ali su ga oni odbili. Nakon što se mjesec dana nije pojavio na poslu, otpustili su ga.

Privatni život[uredi | uredi izvor]

Araya živi u Buffalu, u Texasu, na svom imanju sa ženom i dvoje djece, te pomaže svojoj ženi voditi farmu. Obožavatelj je horor filmova. 2006. godine bio je podvrgnut operaciji žuči, zbog čega je Slayer morao odgoditi The Unholy Alliance turneju za sedmicu dana. Također nije uspio završiti vokalne dionice na pjesmi "Final six" za album Christ Illusion, koja je kasnije dodana na specijalnom izdanju albuma.

Jednom je o Slayeru rekao: "Bili smo sretni, dovoljno sretni da trajemo ovako dugo, jer većini bendova to ne uspijeva."

Araya je 2011. godine dobio ključeve svog rodnog grada Viña del Mar.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Tom Araya | Actor, Producer, Soundtrack". IMDb (jezik: engleski). Pristupljeno 20. 10. 2023.
  2. ^ "Slayer - Repentless | The Official Slayer Site". Slayer - Repentless | The Official Slayer Site (jezik: engleski). Pristupljeno 20. 10. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]