Toto Cutugno

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Toto Cutugno
Toto Cutugno.jpg
Rođenje (1943-07-07) 7. juli 1943 (74 god)
Fosdinovo, Italija

Toto Cutugno (Fosdinovo, 7. juli 1943. -), pravim imenom Salvatore Cutugno je italijanski pjevač i tekstopisac.

Kao tekstopisac 70-ih godina pisao je tekstove pjesama za Adriana Celentana, Dalidu, Mireille Mathieu i Johnnya Hallydaya. Bio je član sastava Albatros s kojim je 2 puta nastupio na festivalu u San Remu.

Godine 1978. započeo je solo karijeru, a 1980. godine pobijedio je na festivalu u San Remu s pjesmom Solo noi. S pjesmom L`Italiano, postigao je na najveći međunarodni uspjeh. Godine 1990. pobijedio je u Zagrebu na Eurosongu, da bi iduće je godine kao domaćin, zajedno s Gigliolom Cinqueti bio voditelj završne večeri takmičenja za najbolju pjesmu Evrope.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • 1978. - Donna donna mia
  • 1979. - Voglio l'anima
  • 1980. - Solo noi
  • 1980. - Innamorati
  • 1981. - Flash
  • 1981. - La Mia musica
  • 1983. - L'Italiano
  • 1983. - Un`estate con te
  • 1984. - Serenata
  • 1985. - Mi piacerebbe...(andare al mare...al lunedì...)
  • 1986. - Azzurra malinconia
  • 1986. - Buonanotte
  • 1987. - Figli
  • 1987. - Mediterraneo
  • 1987. - Una Domenica italiana
  • 1988. - Emozioni
  • 1989. - Le Mamme
  • 1990. - Gli Amori
  • 1990. - Insieme 1992
  • 1991. - Voglio che tu sia
  • 1991. - Quelli come noi
  • 1994. - Se mi ami
  • 1995. - Voglio andare a vivere in campagna
  • 1997. - Faccia pulita
  • 2005. - Come noi nessuno al mondo (duet sa Analisom Minetti)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]