Tračka grobnica u Sveštariju

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Tračka grobnica u Sveštari
Svjetska baština
Lokacija Bugarska
Kriterijiii, v
Referenca359
Uvrštenje1985. (9. sjednica)
Površina647.6 ha
Tampon-zona7,09 ha
KoordinateN43 40 0.012 E26 40 0.012

Tračka grobnica u Sveštari nalazi se u blizini sela Sveštari, u bugarskoj oblasti Razgrad, 42 km sjeveroistočno od grada Razgrada, na teritoriji današnje Bugarske. Grobnica pripada Dromihetu (300 – 280 pne.) koji je bio kralj tračkog plemena Geta na teritoriji sa obe strane na donjem Dunavu (današnja Rumunija i Bugarska) oko 300. god pne, i njegovoj ženi, kćerki kralja Lizimaha (360 – 281 pne.) koji je bio general i jedan od dijadosa (nasljednika) Aleksandra Velikog.[1]

Historija[uredi | uredi izvor]

Geti su bili u sastavu tračkog Odriškog kraljevstva u 5. vijeku pne. Balkanski pohodi Filipa II Makedonskog između 352. i 340. godine pne. slomili su odrišku vlast. Nakon toga, Geti zauzimaju prostor na obe obale donjeg Dunava i stvaraju vlastito kraljevstvo.

Poslije smrti Aleksandra Velikog područjima Trakije vladao je Lizimah. U jednom sukobu sa Getima bio je zarobljen. U znak prijateljstva, kralj Dromihetu uzeo je njegovu kćerku za suprugu. Ratovima dijadosa, Lizimah je kao kralj, od 306. pne, zavladao velikim dijelovima Trakije, Male Azije i Makedonije.

Unutrašnjost grobnice

Opis[uredi | uredi izvor]

Grobnica je otkrivena 1982. ispod jednog tumula. Ovaj izuzetno rijedak i veoma dobro očuvan spomenik sepulkralne arhitekture iz 3. vijeka pne. odražava osnovne strukturne principe tračkih kultnih građevina. Grobnica ima jedinstven arhitektonski dekor, sa polihromnim poluljudskim, polubiljnim karijatidama i oslikanim muralima. Deset ženskih figura isklesanih u visokom reljefu na zidovima središnje prostorije i ukras lunete u njenom svodu jedini su primjeri ovog tipa koji su do sada pronađeni u tračkim zemljama. To je izvanredan podsjetnik na kulturu Geta, tračkog naroda koji je, prema antičkim geografima, bio u kontaktu s helenističkim svijetom.

Muškarac i žena koji su ovdje sahranjeni identifikovani su sa Dromihetom i njegovom suprugom. Nedovršeni detalji njegove skulpturalne i slikane dekoracije ukazuju na brzopleto i prerano sahranjivanje. Žena je vjerovatno ubijena da bi pratila svog kraljevskog muža u grobu.

Kasnijim istraživanjima, arheolozi su 2012. godine otkrili značajno blago u blizini grobnice i sela: zlatni prsten, 44 prikaza ženskih figura i 100 zlatnih dugmadi, pronađenih u 150 grobnica iz 4. vijeka prije nove ere. Pretpostavlja se da je lokalitet mjesto nekadašnjeg Getskog grada Helisa. Naselje se nalazi u prirodnom uporištu, visoravni okruženoj poput poluostrva gudurama rijeke Krapinec. Vanjski kameni zid, debljine do 4m, prati rubove poluostrva i brani teritoriju od oko 10 hektara. Unutrašnji zid, slične konstrukcije, obuhvata otprilike četvorougaonu površinu od oko 5 hektara. Utvrđenjej je bilo relativno gusto naseljeno povezanom mrežomputeva. Nalazi ukazuju da je ovo naselje postojalo između 335. i 250 pne.

Reference[uredi | uredi izvor]