Filip II Makedonski

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Filip II Makedonski
Kralj Makedonije
Vladavina359 p. n. e – 336 p. n. e.
PrethodnikPerdikas III
NasljednikAleksandar III
Supružnik
Djeca
DinastijaArgead
OtacAmintas III Makedonski
MajkaEuridika I Makedonska
Rođenje382 p. n. e.
Pela, Makedonija
Smrt336 p. n. e.
Aigai, Makedonija

Filip II Makedonski (grčki: Φίλιππος Β΄ ὁ Μακεδών, Phílippos II Makedṓn; 382. - 336. p.n.e.) je bio kralj (Basileus) antičkog Makedonskog kraljevstva od 359. godine p.n.e. do atentata 336. godine p.n.e. Bio je član dinastije Argead, treći sin kralja Amintasa III i otac Aleksandra Velikog i Filipa III.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u Pelli 382. p. n. e. i bio je najmlađi sin kralja Amintasa III Makedonskog i kraljice Euridike. U mladosti (oko 368. p. n. e. - 365. p. n. e.) Filip je bio talac u Tebi, vodećem gradu Grčke u to vrijeme. Za vrijeme svog zatočeništva u Tebi primio je vojno i diplomatsko znanje od Epaminodasa i bio uključen u pederastijski odnos sa Pelopidasom te živio sa Pammenesom.

364. p. n. e. se vratio u Makedoniju. Smrt starije braće, kraljeva Aleksandra II Makedonskog i Perdiccasa III Makedonskog, mu je omogućila da preuzme prijestolje 359. godine p. n. e. iako je originalno trebao samo da bude regent svog bratića Amythasa IV, sina Prediccasa III.

Poslije dolaska na prijestolje, sproveo je korjenite vojne reforme. Po uzoru na Grke stvorio je tešku pješadiju, nepoznatu u Makedoniji do tada. Pored teške, formirao je i srednju pješadiju koja je zbog veće pokretljivosti dejstvovala između pješadije i konjice i obezbjeđivala neprekidnost borbenog poretka. Reorganizovao je konjicu i od nje stvorio rod vojske ravnopravan pješadiji. Tom novom profesionalnom vojskom Filip II je počeo osvajačke pohode. U bici kod Heroneje 338. p. n. e. pobijedio je snage Tebe i Atene i time obezbijedio prevlast u Grčkoj. Kao vrhovni komandant makedonske i gčke vojske počeo je 337. p. n. e. rat protiv Persije i uputio 10000 ljudi preko Helesponta (Dardaneli) u Aziju da tamo stvore osnovicu za operacije, ali prije nego što je i sam krenuo s glavninom snaga, ubijen je u Egi (Edessa) 336. p. n. e. od strane svog ljubavnika Pausaniasa s kojim je imao homoseksualni odnos. Pohod protiv Persije izveo je 334. p. n. e. njegov sin Aleksandar III Makedonski.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Filip II Makedonski koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.