Idi na sadržaj

Travis Barker

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Travis Barker
Travis Barker u posjeti američkim vojnicima u Manami, Bahrain
Rođenje (1975-11-14) 14. novembar 1975 (48 godina)
Fontana (California), SAD

Travis London Barker (14. novembar 1975. godine, Fontana, Kalifornija) je američki bubnjar.[1]

Poznat postaje kroz uspješnu punk-pop grupu blink-182. Momentalno svira u grupi +44.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je u siromašnom kraju u Fontani. U svojoj četvrtoj godini dobiva na poklon prve bubnjeve, a u petoj časove iz bubnjeva i trompete.

Po završetku školovanja zarađivao je novac davajući privatne časove ili nastupajući u raznim grupama kao što su Feeble, The Suicide Machines und The Aquabats, pod imenom Baron Von Tito.

Kada je njegova grupa The Aquabats, zajedno sa grupom blink-182 1998. godine, krenuo na turneju kroz SAD, bubnjar, od blink-182 Scott Raynor, ih iznenadno napušta. Pošto je primio ponudu da tu veče zamijeni Raynora, morao je u roku od 2 sata da nauči svirati oko 20 pjesama. Pošto mu je to dobro pošlo za rukom, ponuđeno mu je da se na duže vrijeme priključi grupi, što je i prihvatio.

Poslije braka sa Melissom Kennedy, 2004. godine oženio se sa bivšom Miss SAD-a Shanaom Moakler, sa kojom već 2003. godine dobija sina Landona Ashera Barkera, a 2005. godine dolazi na svijet kćerka Alabama Luella Barker. Zajedno nastupaju u MTV reality show-u Meet The Barkers. U augustu 2006. godine razvodi se sa suprugom.

Poslije 7 godina nastupanja u grupi blink-182, 2005. godine grupa pravi "pauzu na neograničeno vrijeme".

Na turneji sa +44 u novembru 2006. godine, prilikom snimanja videa za When Your Heart Stops Beating, dolazi do nesreće pri kojoj Baker lomi jednu ruku. Ostatak turneje svira sa jednom rukom, a izostavljeni tonovi su kompjuterskom obradom dodavani.

Prilikom nastupa u Amsterdamu ponovo dolazi do loma iste ruke, poslije kojeg ga mijenja njegov prijatelj Gil Sharon.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Greene, Christopher R. Weingarten,Jon Dolan,Matt Diehl,Ken Micallef,David Ma,Gareth Dylan Smith,Oliver Wang,Jason Heller,Jordan Runtagh,Hank Shteamer,Steve Smith,Brittany Spanos,Kory Grow,Rob Kemp,Keith Harris,Richard Gehr,Jon Wiederhorn,Maura Johnston,Andy; Weingarten, Christopher R.; Dolan, Jon; Diehl, Matt; Micallef, Ken; Ma, David; Smith, Gareth Dylan; Wang, Oliver; Heller, Jason (31. 3. 2016). "100 Greatest Drummers of All Time". Rolling Stone (jezik: engleski). Pristupljeno 26. 10. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]