Travnička sahat-kula u Gornjoj čaršiji

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Travnička sahat-kula u Gornjoj čaršiji

Travnička sahat-kula u Gornjoj čaršiji je podignuta uz Hadži Ali-begovu džamiju u Travniku, pa je ovo jedini grad u Bosni i Hercegovini koji ima dvije sahat-kule. Pretpostavlja se da ju je sagradio Mehmed-paša Kukavica u 18. vijeku.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj od 15. do 21. marta 2005. godine donijela je odluku da se sahat-kula proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ovu odluku Komisija donijelo je u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry , Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo (predsjedavajuća).[1]

Sahat-kulu je 1817. godine obnovio Sulejman-paša Skopljak. Tada joj je dograđen četvorovodni drveni krov na stubiće, ispod kojeg se nalazi prostor za smještaj zvona. Tom prilikom je posredstvom austrijskog konzula Von Simschena naručen sat sa četiri mine i zvonom koje otkucava pune sate i četvrtine. Nakon velikog požara, 1856. godine oštećenu sahat-kulu temeljito je obnovio Hadži Ali-beg Hasanpašić. Kula se srušila14. juna 1973. godine , pa je u potpunosti rekonstruirana 1977. godine na osnovu projekta rekonstrukcije urađenom u tadašnjem Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture. Identična je onoj prvobitnoj u svim elementima osim kod debljine i vrste zida. Ovaj put je kula »zidana« u armiranom betonu sa oblogom od sedre.

Osnova sahat-kule je kvadratne osnove sa stranicama 4,10 x 4,20 m. Visina objekta je oko 18,5 m.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Hamdija Kreševljaković, Evidencija nepokretnih spomenika kulture na poručuju opštine Travnik (studija), Zavod za zaštitu spomenika kulture, prirodnih znamenitosti i rijetkosti Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 1989.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Travnička sahat-kula u Gornjoj čaršiji u Travniku" (PDF). Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pristupljeno 9. 2. 2017.[mrtav link]