Trg Taksim

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pogled na trg Taksim sa džamijom Taksim u pozadini

Trg Taksim (turski: Taksim Meydanı) je trg u najvećem turskom gradu Istanbulu. Nalazi se u okrugu Beyoğlu, evropskom dijelu grada i glavna je turistička i rekreativna četvrt poznata po restoranima, prodavnicama i hotelima. Smatra se srcem modernog Istanbula, sa centralnom stanicom istanbulskog metroa. Na Trgu Taksim se nalazi i spomenik Republike (turski: Cumhuriyet Anıtı), djelo italijanskog skulptora Pietra Canonica. Spomenik je podignut 1928. godine u spomen na 5 godina od osnivanja Republike Turske 1923., nakon Turskog rata za nezavisnost.

Trg je sa južne strane okružen hotelom Marmara, na istoku kulturnim centrom Atatürk, na sjeveru parkom Gezi i na zapadu džamijom Taksim. Trg je mjesto spajanja nekoliko važnih saobraćajnica: Gümüşsuyu, Cumhuriyet, Tarlabaşı, İstiklal i Sıraselviler.

Historija[uredi | uredi izvor]

Riječ Taksim na arapskom jeziku znači "podjela" ili "distribucija". Trg Taksim je prvobitno bio tačka na kojoj su se prikupljale glavne vodovodne linije sa sjevera Istanbula i granale na druge dijelove grada. Ovu namjenu za ovo područje uspostavio je sultan Mahmud I. Trg je nazvan po kamenom rezervoara iz osmanlijskog doba koji se nalazi uz jednu stranu trga.

Još jedna značajna građevina koja je nekada stajala na trgu bila je artiljerijska kasarna Taksim iz 19. vijeka (Taksim Kışlası), koja je kasnije postala Taksim stadion ali je srušena 1940. godine tokom građevinskih radova u skladu sa planovima francuskog arhitekte i urbanista Henrija kako bi se oslobodio prostor za trg Taksim i park Taksim Gezi.[1]

Trg danas[uredi | uredi izvor]

Taksim je glavno saobraćajno čvorište i popularna destinacija kako za turiste tako i za stanovnike Istanbula. Avenija Istiklal (İstiklal Caddesi - avenija nezavisnosti), duga pješačka trgovačka ulica, završava se na ovom trgu, a nostalgični tramvaj vozi od trga duž avenije, završavajući u blizini Tünela (1875.) koji je druga najstarija linija podzemne željeznice na svijetu nakon londonske. Pored toga što služi kao glavna tačka transfera za općinski autobuski prijevoz, trg Taksim je i krajnja stanica linije Levent-Taksim-Yenikapı istanbulskog metroa.

Taksimova pozicija je dodatno ojačana 29. juna 2006. godine, kada je otvorena nova linija žičare Kabataş-Taksim koja povezuje stanicu metroa Taksim sa tramvajskom stanicom Kabataş i lukom Seabus, omogućavajući ljudima da sa ovog mjesta na Taksim stignu za samo 110 sekundi.[2]

Oko trga Taksim nalaze se brojne turističke agencije, hoteli, restorani, kafići i međunarodni lanci brze hrane. Također je dom nekih od najvećih hotela u Istanbulu, uključujući InterContinental, Divan i Marmara Hotel. Taksim je nekada bio omiljena lokacija za javne događaje kao što su parade, proslave Nove godine i druga društvena okupljanja, iako se od 2016. rijetko daju dozvole za takva okupljanja.

Kulturni centar Atatürk(Atatürk Kültür Merkezi), višenamjenska koncertna dvorana i kulturni centar koji je ponovo otvoren nakon renoviranja 2021. godine, također se nalazi na trgu Taksim. Orjentisan je prema džamiji Taksim koja je također otvorena 2021. godine.[3][4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Yok olan İstanbul Taksim Meydanı - Topçu Kışlası yeniden inşa ediliyor!". wowturkey.com. Arhivirano s originala, 27. 7. 2012. Pristupljeno 24. 1. 2023.
  2. ^ Taksim-Kabataş funicular subway connection Arhivirano 17. 5. 2007. na Wayback Machine
  3. ^ SABAH, DAILY (19. 4. 2021). "Mosque to finally be unveiled in Istanbul's Taksim Square". Daily Sabah (jezik: engleski). Pristupljeno 24. januar 2023.
  4. ^ Gall, Carlotta (22. 3. 2019). "In Istanbul, Erdogan Remakes Taksim Square, a Symbol of Secular Turkey". The New York Times (jezik: engleski). ISSN 0362-4331. Pristupljeno 24. januar 2023.