Triangulacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Triangulacija (latinski triangulum = trougao) je određivanje položaja glavnih tačaka pri geodetskoj izmjeri s pomoću trougla kojima je poznata dužina jedne stranice i sva tri ugla.

Identiteti koji se često koriste pri triangulaciji:

Dužina stranice dobija se preciznim mjerenjem baze, a svi kutovi mjere se teodolitom. Iz relativno kratke izmjerene baze dobija se mjerenjem kutova i računom tzv. izračunata baza, a ona se dalje upotrebljava kao poznata stranica u trokutnoj mreži. Računanje se postepeno prenosi na susjedne trokute dok se ne odrede položaji svih tačaka (trigonometara) u trokutnoj mreži.

Osnovu triangulacije I reda čine tačke koje se postavljaju na velikim razmacima (60 km). Mreža I reda zatim se popunjava mrežom II reda, a ona opet mrežom III reda itd., sve dok triangulacijske tačke ne budu međusobno toliko blizu da se može pristupiti detaljnoj topografskoj izmjeri tla.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]