Urubamba (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Urubamba
Rio Urubamba.jpg
Države Peru
Dužina 724 km
Ušće Ucayali

Urubamba (špa.: Río Urubamba) je rijeka u Južnoj Americi, u Peruu. Urubamba izvire u Andama, jugoistočno od grada Cuzco, gdje se naziva Vilcanota (Rio Vilcanota), zatim teče Svetom Dolinom Inka između gradova Písac i Ollantaytambo gdje se naziva Wilcamayu (sveta rijeka), a nakon 724 km spajanjem sa rijekom Tambo formira rijeku Ucayali, koja je jedna od dvije glavne pritoka rijeke Amazona.

Urubamba se dijeli na Gornju (Alto Urubamba) i Donju Urubambu (Bajo Urubamba), odvojene 3 km dugim kanjonom Pongo de Mainique. Dok je područje uz Gornju Urubambu gušće naseljeno i sadrži brojna nalazišta iz vremena Inka uključujući i Machu Picchu, Donja Urubamba relativno je slabije naseljena i to pripadnicima plemena Campa.