Večićko polje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Večićko polje je plodna zaravan na riječnim nanosima Vrbanje i Cvrcke, u Bosni i Hercegovini, općina Kotor-Varoš.

Večićko polje je omeđeno Vrbanjom, Cvrckom i obližnjim brdsko-planinskim uzvišenjima. Najveća dužina mu je oko 3 km, a širina oko 2 km. Na obodima polja su naseljena mjesta Večići, Hanifići, Draguljići i Marjanovići. Nalaze se ispod uzvisina Brižine (373 m n/v, u vijencu Klinića brda, 650 m) i Bajrića brda (460 m) na padini Doca. Uzvodno od ušća Cvrcke, u Vrbanju se ulijeva i Jelički potok, uz čije ušće se Večićko polje završava u zaravni Vrhpoljâ. Nadmorska visina središta polja je 312 m.[1][2][3].

Posebna turistička atrakcija regije bili su redovni zabavni, privredni i religijski Aliđunski (Ilindanski, Sveti Ilija) vašari na Većićkom polju, svakog 2. augusta. Vjerovatno je to bilo tradicionalno zborište starobosanskih obreda, a potom i dovište u znak sjećanja na davnu bitku i njene šehide. Od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2003. godine podnesen je zahtjev da se nekropoli stećaka Trzan i turbetima u Večićima dodijeli status nacionalnog spomenika kulture u BiH [4].U poratnom periodu pažnju u ljetnom periodu privlače Vilen(j)ske vode i kanjon Cvrcke.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Spahić M. et al. (2000): Bosna i Hercegovina (1:250.000). Izdavačko preduzeće „Sejtarija“, Sarajevo.
  2. ^ Mučibabić B., Ur. (1998): Geografski atlas Bosne i Hercegovine. Geodetski zavod BiH, Sarajevo.
  3. ^ Vojnogeografski institut, Izd. (1955): Prnjavor (List karte 1:100.000, Izohipse na 20 m). Vojnogeografski institut, Beograd.
  4. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 18. 7. 2012. Pristupljeno 18. 7. 2012.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]