Velika glad u Irskoj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spomenik napravljen u sjećanje na ovaj period

Velika glad (ir. an Gorta Mór) je period u Irskoj između 1845. i 1852. godine kada je krompirova plijesan prouzrokovala uništenje i nestašicu krompira, koji je u to vrijeme bio osnovna životna namirnica za većinu stanovnika Irske. Istovremeno je milion izglanjelih seljaka bilo napadnuto od epidemije tifusa, koja se pojavila između 1846. i 1847. godine i ubila oko 350.000 stanovnika. Seljaci, koji nisu mogli platiti najamninu veleposjednicima, tjerani su sa zemlje. U ovom periodu dva miliona Iraca je emigriralo, uglavnom u SAD i Australiju.


History2.gif Nedovršeni članak Velika glad u Irskoj koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.