Verdenski ugovor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Karta podjeljene franačke države na tri dijela

Verdenski ugovor (843. godine) predstavlja dogovor o podjeli franačke države među nasljednicima. To je uobičajena praksa među Francima i u franačkoj državi. Međutim, ova je podjela izuzetno poznata zbog svojih historijskih posljedica na političkoj karti Evrope.

Poslije smrti cara Ludviga Pobožnog (840) carsku titulu je naslijedio najstariji sin Lotar. Lotareva nastojanja da mu braća budu pokorna završio se ratovanjem koje je izmireno u Verdenu 843. Po ovom dogovoru Franačka je podijeljena na tri dijela. Karlo Ćelavi je dobio zemlje zapadno od rijeke Rajne, Ludvig I Njemački (804, vlada 843-876) je dobio zemlje istočno od Rajne, dok je Italiju i uski pojas od ušća Rajne do rijeke Rone pripao Lotaru koji je zadržao titulu cara, ali ne i prerogative nad čitavim carstvom.

Ovom podjelom udareni su temelji kasnijim državama: Francuskoj, Njemačkoj i Italiji.