Vime

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Vime kod koze ispunjeno mlijekom

Vime je naziv za mliječnu žlijezdu, primarno kod stoke, ali i kod drugih sisara. Vime je potpuno formirano kod ženskih životinja, dok je kod muških životinja zakržljalo. Od svih životinja krava ima srazmjerno najveće vime i najznačajnija je u proizvodnji mlijeka. Vime pripada grupi kožnih žlijezda, a po histološkoj građi pripada tipu tubulo-alveolarnih žlijezda. Upala vimena se zove mastitis.

Anatomija i fiziologija[uredi | uredi izvor]

Vime se sastoji od parenhima, kapsule i intersticijuma. U parenhimu se nalaze mliječne alveole u kojima se luči mlijeko. Odatle mlijeko žlijezdanim tubulima dolazi do mliječnih cisterni gdje se nakuplja. Mlijeko izlazi iz vimena aktom sisanja ili muže kroz sisni kanal.

Vime kod krava i kobila se se sastoji od četiri žljezdana kompleksa, s tim da kravlje vime posjeduje četiri sise sa po jednim otvorom, a vime kobile dvije sise sa po dva otvora. Vimena ovaca i koza sastoje se od po dva žljezdana kompleksa i po dvije sise. Kod ostalih životinja (svinje, psi, mačke) više se koristi termin mamarni kompleks.