Vime

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Vime kod koze ispunjeno mlijekom

Vime je naziv za mliječnu žlijezdu, primarno kod stoke, ali i kod drugih sisara. Vime je potpuno formirano kod ženskih životinja, dok je kod muških životinja zakržljalo. Od svih životinja krava ima srazmjerno najveće vime i najznačajnija je u proizvodnji mlijeka. Vime pripada grupi kožnih žlijezda, a po histološkoj građi pripada tipu tubulo-alveolarnih žlijezda. Upala vimena se zove mastitis.

Anatomija i fiziologija[uredi | uredi izvor]

Vime se sastoji od parenhima, kapsule i intersticijuma. U parenhimu se nalaze mliječne alveole u kojima se luči mlijeko. Odatle mlijeko žlijezdanim tubulima dolazi do mliječnih cisterni gdje se nakuplja. Mlijeko izlazi iz vimena aktom sisanja ili muže kroz sisni kanal.

Vime kod krava i kobila se se sastoji od četiri žljezdana kompleksa, s tim da kravlje vime posjeduje četiri sise sa po jednim otvorom, a vime kobile dvije sise sa po dva otvora. Vimena ovaca i koza sastoje se od po dva žljezdana kompleksa i po dvije sise. Kod ostalih životinja (svinje, psi, mačke) više se koristi termin mamarni kompleks.