Visočinski kraj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Visočinski kraj
Kraj Vysočina
Zastava Visočinskog kraja
Zastava
Grb Visočinskog kraja
Grb
Visočinski kraj u državi.
DržavaČeška Češka
Upravni oblikKraj
Službeni jezikčeški
Glavni gradVysočina
HetmanVítězslav Schrek
Površina6.795 km2
Stanovništvo511.937
Gustoća75 stanovnika na km2
Veb-sajtwww.kr-vysocina.cz/

Visočinski kraj (češ. Kraj Vysočina) je jedna od administrativnih jedinica Češke. Lociran u jugoistočnom dijelu češke historijske regije Bohemije i djelimično u jugozapadnom dijelu historijske regije Moravske. Regija je nazvana po svom glavnom gradu Vysočina. U ovom kraju se nalazi 3 mjesta sa UNESCO-ove liste svjetske baštine, i po tome su prvi između ostalih čeških krajeva. Visočinski kraj je jedan od tri Češka kraja (uključujući grad Prag i Srednjočeški kraj) koji nema granicu sa nekom od susjednih država.

Administrativne podjele[uredi | uredi izvor]

Okruzi[uredi | uredi izvor]

Ovaj kraj se dijeli na administrativne jedinice nižeg ranga, tj. na okruge. Njih je ukupno 5 a to su:

Gradovi[uredi | uredi izvor]

Osim podjele na okruge, ova regija se dijeli i na općine kojih ima ukupno 704 i najviše poslije Srednjočeškog kraja. Neke od općina imaju status gradova. U nastavku je dat spisak gradova:

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Prema podacima od 1. januara 2012. godine u Visočinskom kraju je živjelo ukupno 511.937[1] stanovnika od kojih je 253.985 muškaraca i 257.952 žena, odnosno 49,6% i 50,4% respektivno.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Počet obyvatel v oblastech, krajích a okresech České republiky k 1. 1. 2012" [Population of territorial units of the Czech republic, 1 January 2012] (XLS). Czech Statistical Office. Pristupljeno 22. 4. 2014. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)