Idi na sadržaj

Moravskošleski kraj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Moravskošleski kraj
Moravskoslezský kraj
Zastava Moravskošleskog kraja Grb Moravskošleskog kraja
Zastava Grb
Položaj Moravskošleskog kraja na karti
Položaj Moravskošleskog kraja
Država Češka Češka
Glavni grad Ostrava
Službeni jezik češki
Upravni oblik Kraj
• Hetman
Josef Bělica (ANO 2011)
Zakonodavstvo  
Površina
• Ukupno
5426 km2
Stanovništvo
• Ukupno
1260503 
Veb-sajt www.kr-moravskoslezsky.cz

Moravskošleski kraj (češ. Moravskoslezský kraj) je jedna od regija Češke. Do maja 2001. godine ovaj kraj se zvao Ostravski kraj prema glavnom gradu Ostravi. Nalazi se u sjeveroistočnom dijelu češke historijske regije Moravske i u češkom dijelu regije Šlezije. Ovaj kraj graniči sa Olomouckim krajem na zapadu i Zlinskim krajem na jugu. Također dijeli međunarodnu granicu sa Poljskom na sjeveru i Slovačkom na istoku. Visoko industrijalizirana regija u doba komunizma se zvala još i "Čelično srce zemlje". Danas svoju ekonomsku snagu regija stiče na osnovu benefita svog geografskog položaja na tromeđi Češke, Poljske i Slovačke.

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Prema podacima iz 2002. godine u ovom kraju je živjelo 1.262.660 stanovnika (48,83% muškaraca i 51,20% žena) što ga čini najmnogoljudnijim krajem u Češkoj. Od toga je 86,9% Čeha, 3,3% Slovaka, 3,0% Poljaka, 2,3% Moravaca, 0,8% Šlezijanaca, 0,3% Nijemaca i 0,2% Roma, mada broj Roma može biti znatno veći jer se Romi često ne izjašnjavaju kao Romi prilikom popisa stanovništva. 40.2% stanovništva su vjernici, uglavnom rimokatolici dok se 52,3% stanovništva izjašnjava kao ateisti.

Gustina naseljenosti je 227,3 stanovnika po km2, i po tome su drugi u zemlji, poslije glavnog češkog grada Praga. Većina stanovništva je urbano od čega njih 62% žive u gradovima s više od 20.000 stanovnika.

Reference[uredi | uredi izvor]