Ostrava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-notice.svg Trenutni šablon potrebno zamijeniti sa nekim iz porodice {{Geokutija}}.
Ostrava
Ostrava, pohled z Nové radnice 2.jpg
Ostrava
Grb Položaj
Grb općine Ostrava Nedostaje karta
Osnovne informacije
Država: Flag of the Czech Republic.svg Češka
Stanovništvo: 310.913 popis (2011)
Površina: 214,23 km2
Gustoća: 1.451 stanovnik na km2
Poštanski broj: 702 00
Administracija
Načelnik: Petr Kajnar
Web stranica:

Ostrava (pojski Ostrawa, njemački Ostrau) je grad smješten na moravsko-šleskoj granici, na sjeveroistoku Češke republike, u blizini granice s Poljskom. U Ostravi se nalaze ušća Lučine, Odre, Opave i Ostravice. Zahvaljujući svom geografskom položaju, Ostrava spada u toplija klimatska područja u Češkoj Republici sa prosječnom nadmorskom visinom od 210 metara, te to područje obiluje faunom i florom tipičnom za Centralnu Evropu.

Prema podacima sa početka 2012. godine, u Ostravi je živjelo 295.653 stanovnika, što je čini trećim najmnogoljudnijim gradom u državi, poslije Praga i Brna.

Administrativni je centar Moravskošleskog kraja.

Historija[uredi | uredi izvor]

Današnja Ostrava je bila naseljena i u prahistoriji. U 8. vijeku je naseljavaju Slaveni. Godine 1229 naselje (Slezská) Ostrawa se spominje u spisima pape Grgura IX. Godine 1556. centar grada je potpuno uništen požarom. U drugoj polovini 19. vijeka došlo je do razvoja industrije, te je u to vrijeme smatrana za veći industrijski centar u Habsburškoj monarhiji.

Saobraćaj[uredi | uredi izvor]

Tramvajski saobraćaj, u gradu je uveden 1894. godine, u početku su saobraćali parni tramvaji, a godine 1901. proširena tramvajska mreža bila je i elektrificirana. Danas pored tramvaja, mrežu gradskog saobraćaja čine još i trolejbusi, uvedeni 1952. godine.

Okoliš[uredi | uredi izvor]

Ostrava, grad sa razvijenom teškom indusrijom ima značajno onečišćenu životnu okolinu, pogotovo vazduh. U onečišćenju sa kancerogenim benzopirenom, prema mjerenjima Češkog hidrometeorološkog zavoda, zauzima prvo mjesto u ČR.

Kultura[uredi | uredi izvor]

U Ostavi se nalaze četiri pozorišta. Svake godine, u Ostravi se održava međunarodni festival klasične muzike Janáčkův máj. Godine 2009. Ostrava je podnijela kandidaturu za Evropski glavni grad kulture 2015. godine, ali tu titulu stekao Plzeň, također grad u Češkoj.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

U Ostravi se nalazi oko trideset srednjih škola. U gradu se nalaze i sjedišta pet univerziteta, od kojih su dva javna i to Ostravski univerzitet i Rudarski i tehnički univerzitet u Ostravi.

Gradovi partneri[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]