Ostrava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ostrava

Ostrava (pojski Ostrawa, njemački Ostrau) je grad smješten na moravsko-šleskoj granici, na sjeveroistoku Češke republike, u blizini granice s Poljskom. U Ostravi se nalaze ušća Lučine, Odre, Opave i Ostravice. Zahvaljujući svom geografskom položaju, Ostrava spada u toplija klimatska područja u Češkoj Republici sa prosječnom nadmorskom visinom od 210 metara, te to područje obiluje faunom i florom tipičnom za Centralnu Evropu.

Prema podacima sa početka 2012. godine, u Ostravi je živjelo 295.653 stanovnika, što je čini trećim najmnogoljudnijim gradom u državi, poslije Praga i Brna.

Administrativni je centar Moravskošleskog kraja.

Historija[uredi | uredi izvor]

Današnja Ostrava je bila naseljena i u prahistoriji. U 8. vijeku je naseljavaju Slaveni. Godine 1229 naselje (Slezská) Ostrawa se spominje u spisima pape Grgura IX. Godine 1556. centar grada je potpuno uništen požarom. U drugoj polovini 19. vijeka došlo je do razvoja industrije, te je u to vrijeme smatrana za veći industrijski centar u Habsburškoj monarhiji.

Saobraćaj[uredi | uredi izvor]

Tramvajski saobraćaj, u gradu je uveden 1894. godine, u početku su saobraćali parni tramvaji, a godine 1901. proširena tramvajska mreža bila je i elektrificirana. Danas pored tramvaja, mrežu gradskog saobraćaja čine još i trolejbusi, uvedeni 1952. godine.

Okoliš[uredi | uredi izvor]

Ostrava, grad sa razvijenom teškom indusrijom ima značajno onečišćenu životnu okolinu, pogotovo vazduh. U onečišćenju sa kancerogenim benzopirenom, prema mjerenjima Češkog hidrometeorološkog zavoda, zauzima prvo mjesto u ČR.

Kultura[uredi | uredi izvor]

U Ostavi se nalaze četiri pozorišta. Svake godine, u Ostravi se održava međunarodni festival klasične muzike Janáčkův máj. Godine 2009. Ostrava je podnijela kandidaturu za Evropski glavni grad kulture 2015. godine, ali tu titulu stekao Plzeň, također grad u Češkoj.

Obrazovanje[uredi | uredi izvor]

U Ostravi se nalazi oko trideset srednjih škola. U gradu se nalaze i sjedišta pet univerziteta, od kojih su dva javna i to Ostravski univerzitet i Rudarski i tehnički univerzitet u Ostravi.

Gradovi partneri[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]