Srednjočeški kraj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Srednjočeški kraj
Středočeský kraj
Zastava Srednjočeškog kraja
Zastava
Grb Srednjočeškog kraja
Grb
Srednjočeški kraj u državi.
Država Flag of the Czech Republic.svg Češka
Upravni oblik Kraj
Službeni jezik češki
Glavni grad Prag
Hetman David Ráth
Površina 11.014 km2
Stanovništvo 1.154.193
Gustoća 105 stanovnika na km2
Veb-sajt www.kr-stredocesky.cz

Srednjočeški kraj (češ. Středočeský kraj) je jedna od 13 pokrajina ili regija Češke. Nalazi se u zapadnom djelu države, glavni grad je Prag, koji se ne nalazi na području pokrajine, ali je glavni administrativni i kulturni centar cijele regije srednje Bohemije kao i države Češke. Kraj je osnovan 1. juna 1960, ali i prije toga su postojale pokrajine na istom području. U Srednjočeškoj pokrajini živi 1.230.158 stanovnika na površini od 11.014 km2.

Najveći gradovi su Kladno, Mlada Boleslav i Pribram. Na području okruga ovih gradova živi više od 100.000 stanovnika.

Ukupno, u Srednjočeškom kraju se nalazi 12 okruga: Benešovski, Berounski, Kladanski, Kolinski, Kutnogorski, Melnički, Mladoboleslavački, Nymburski, Prag-Istok, Prag-Zapad, Pribramski i Rakovnički.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Srednjočeški kraj koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.