Brno

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Brno
Brno View from Spilberk 130.JPG
Brno
Grb Položaj
Grb općine Brno Položaj naselja Brno
Osnovne informacije
Država: Češka Češka
Stanovništvo: 366.680
Površina: 230,2 km2
Gustoća: 1.593 stanovnika na km2
Nadmorska visina: 190-425 n.m.
Poštanski broj: 602 00
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Gradonačelnik: Roman Onderka

Brno (njemački Brünn) je više od 360 hiljada stanovnika drugi najveći grad u Češkoj Republici, najveći i historijski glavni grad Morave.

Danas je registrirano ukupno 402 775 stanovnika. To je administrativno središte Južne Morave, regije u Češkoj Republici.

Brno nalazi se na ušću rijeka od Svratke i Svitave, sa severnoj stranke je opkoljen brdima (Drahanska planina) a na jugu nizinom (Južnomoravska nizina). Značajan dio teritorije (6379 hektara, 28%) je pokriveno šumom.

Najviša tačka je Kopeček (479 metara) na zapadu grada. Prosječna godišnja temperatura je 9,4 ° C, godišnja količina padavina 505 mm.

Brno je važan administrativni centar, središte Čeških pravosudnih organa. Brno je također i središte obrazovanja sa 26 fakulteta i nadaleko poznatim Masarykovim Univerzitetom. U istočnom dio grada sa nalazi fabrika Zetor, značajni producent traktora u Češkoj, u sjevernim Královopolské strojírny, značajni proizvodač industrijnih komponenta.

Masarykova i Nádražní ulica

U gradu Brnu je smještena biskupija sv. Petra i Pavla, a 1998 godine sagrađena prva češka džamija. Vila Tugendhat je bila u 2001. godine pripisana na listu zaštićene baštije UNESCO-a.

U Brnu je zakonom osnovan je studio za Češki radio (prvi radio emitiranja 1924) i Češku televiziju (1961).


Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Brno koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.