Brno

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-notice.svg Trenutni šablon potrebno zamijeniti sa nekim iz porodice {{Geokutija}}.
Brno
Brno View from Spilberk 130.JPG
Brno
Grb Položaj
Grb općine Brno Položaj naselja Brno
Osnovne informacije
Država: Češka Češka
Stanovništvo: 366.680
Površina: 230,2 km2
Gustoća: 1.593 stanovnika na km2
Nadmorska visina: 190-425 n.m.
Poštanski broj: 602 00
Administracija
Vrsta naselja: Grad
Gradonačelnik: Roman Onderka

Brno (njemački Brünn) je sa 377.508 stanovnika drugi najveći grad u Češkoj Republici, poslije glavnog grada Praga i najveći grad historijske regije Morave.

Administrativno je središte Južnomoravskog kraja, regije u Češkoj Republici.

Brno nalazi se na ušću rijeka od Svratke i Svitave, sa severnoj stranke je opkoljen brdima (Drahanska planina) a na jugu nizinom (Južnomoravska nizina). Značajan dio teritorije (6379 hektara, 28%) je pokriveno šumom.

Najviša tačka je Kopeček (479 metara) na zapadu grada. Prosječna godišnja temperatura je 9,4 ° C, godišnja količina padavina 505 mm.

Brno je važan administrativni centar, središte Čeških pravosudnih organa. Brno je također i središte obrazovanja sa 26 fakulteta i nadaleko poznatim Masarykovim Univerzitetom. U istočnom dio grada sa nalazi fabrika Zetor, značajni producent traktora u Češkoj, u sjevernim Královopolské strojírny, značajni proizvodač industrijnih komponenta.

Masarykova i Nádražní ulica

U gradu Brnu je smještena biskupija sv. Petra i Pavla, a 1998 godine sagrađena prva češka džamija. Vila Tugendhat je bila u 2001. godine pripisana na listu zaštićene baštije UNESCO-a.

U Brnu je zakonom osnovan je studio za Češki radio (prvi radio emitiranja 1924) i Češku televiziju (1961).


Coat of arms of Sarajevo.svg Nedovršeni članak Brno koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.