Brno

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Brno
Brno
Brno
Službeni grb {{{službeno_ime}}}
Grb
Lokacija {{{službeno_ime}}}
DržavaČeška Češka
 • GradonačelnikMarkéta Vaňková
Površina
 • Ukupno230,2 km2
Nadmorska visina190−425 m
Stanovništvo 
 • Ukupno366.680
Poštanski broj602 00

Brno (njemački Brünn) je sa 377.508 stanovnika drugi najveći grad u Češkoj Republici, poslije glavnog grada Praga i najveći grad historijske regije Morave.

Administrativno je središte Južnomoravskog kraja, regije u Češkoj Republici.

Brno nalazi se na ušću rijeke Svitave u rijeku Svratku, sa sjeverne strane je opkoljeno brdima (Drahanska planina) a na jugu nizijom (Južnomoravska nizija). Značajan dio teritorije (6379 hektara, 28%) je pokriveno šumom.

Najviša tačka je Kopeček (479 m n. v.) na zapadu grada. Prosječna godišnja temperatura je 9,4 ° C, godišnja količina padavina 505 mm.

Brno je važan administrativni centar, središte Čeških pravosudnih organa. Brno je također i središte obrazovanja sa 26 fakulteta i nadaleko poznatim Masarykovim Univerzitetom. U istočnom dijelu grada sa nalazi fabrika Zetor, značajni producent traktora u Češkoj, u sjevernom dijelu Královopolské strojírny, značajni proizvodač industrijnih komponenata.

Masarykova i Nádražní ulica

U gradu Brnu je smještena biskupija sv. Petra i Pavla, a 1998. godine sagrađena prva češka džamija (mesdžid). Vila Tugendhat je bila 2001. godine pripisana na listu zaštićene baštije UNESCO-a.

U Brnu je zakonom osnovan studio za Češki radio (prvo radio emitiranje 1924.) i Češku televiziju (1961).



Nedovršeni članak Brno koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.