Brno

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Brno

Brno (njemački Brünn) je sa 377.508 stanovnika drugi najveći grad u Češkoj Republici, poslije glavnog grada Praga i najveći grad historijske regije Morave.

Administrativno je središte Južnomoravskog kraja, regije u Češkoj Republici.

Brno nalazi se na ušću rijeka od Svratke i Svitave, sa severnoj stranke je opkoljen brdima (Drahanska planina) a na jugu nizinom (Južnomoravska nizina). Značajan dio teritorije (6379 hektara, 28%) je pokriveno šumom.

Najviša tačka je Kopeček (479 metara) na zapadu grada. Prosječna godišnja temperatura je 9,4 ° C, godišnja količina padavina 505 mm.

Brno je važan administrativni centar, središte Čeških pravosudnih organa. Brno je također i središte obrazovanja sa 26 fakulteta i nadaleko poznatim Masarykovim Univerzitetom. U istočnom dio grada sa nalazi fabrika Zetor, značajni producent traktora u Češkoj, u sjevernim Královopolské strojírny, značajni proizvodač industrijnih komponenta.

Masarykova i Nádražní ulica

U gradu Brnu je smještena biskupija sv. Petra i Pavla, a 1998 godine sagrađena prva češka džamija. Vila Tugendhat je bila u 2001. godine pripisana na listu zaštićene baštije UNESCO-a.

U Brnu je zakonom osnovan je studio za Češki radio (prvi radio emitiranja 1924) i Češku televiziju (1961).


P parthenon.svg Nedovršeni članak Brno koji govori o gradovima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.