Vojislav Maksimović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Vojislav Maksimović rođen je 4. augusta 1935. godine u Cvilinu kod Foče. Profesor univerziteta. Prozni pisac i esejist.

Osnovno obrazovanje završio u rodnom kraju, gimnaziju u Sarajevu i Beogradu. Diplomirao na Filozofskom fakultetu gdje je odbranio i doktorsku disertaciju. Sa grupom intelektualaca obnovio je 1990. godine Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta. Na prvim višestranačkim izborima 1990. biran je za poslanika u skupštini Bosna i Hercegovina na listi SDS-a. Bio je predsjednik kluba poslanika. Od 1992. do 2000. je poslanik u skupštini Republike Srpske. Obavljao je dužnost rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Redovni je član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Nosilac najvećih odlikovanja RS: Ordena Republike sa lentom i Ordena Nemanjića.

Djela[uredi | uredi izvor]

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.