Vremenska dilatacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Vremenska dilatacija je posljedica Lorentzovih transformacija, a pojavljuje se kad posmatrač posmatra sat koji se kreće u odnosu na njega i vidi da je on sporiji nego kad miruje.

Fizikalna situacija[uredi | uredi izvor]

Svjetlosni sat.png

Na slici lijevo je dat primjer tzv. svjetlosnog sata u mirovanju: to je sat koji se sastoji od dva ogledala od kojih se odbija zraka svjetlosti. Ako je udaljenost među ogledalima d, onda je period svjetlosnog sata


Ako se svjetlosni sat kreće brzinom V udesno (vidi sliku desno), onda je njegov period

gdje je d' put koji zraka svjetlosti prijeđe između dvije refleksije,

Faktor je udaljenost za koju se sat pomaknuo udesno između dvije refleksije. Tada je period svjetlosnog sata koji se kreće

Rješenje za je

gdje je Lorentzov faktor.


Očito posmatrač vidi da je sat koji se kreće u odnosu na njega uvijek sporiji nego kad miruje. Zbog toga se ova pojava zove vremenska dilatacija.