Wikipedia:Sastanci/Četvrti sastanak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Treći sastanak Četvrti sastanak Peti sastanak
Datum Mjesto Prisutni

Zapisnik sa četvrtog sastanka[uredi izvor]

Pozitivno iznenađen velikim, impresivnim odzivom brojnih wikipedijanaca iz zemlje i EU, među prvima nađoše se Cer@ i Smooth_O na dogovorenom mjestu. Gledajući kako sve više i više pahuljica lagano spuštaju na zatrpane ulice Sarajeva, doskakuta vjeverica i priključi se naprijed spomenutim. (nisam šef, ponavljam). Ne prođe ni minut - a iz snijega se pojaviše dva specijalna gosta iz EU, glavom i bradom, niko drugi nego Toni sa svojom cijenjenom ljepšom polovinom. (ubiće me moja hanuma kad čuje da je bilo još wikisupruga a ona otišla kući). E sad se lakše diše, četvoro već na okupu. Međutim, tad već nastaše problemi. Gdje su ostali? Kaže vjeverica: Haj'mo šefe u izviđanje. Tako nađosmo Adu, a odmah poslije njega dođe i Palapa. Sedam! Još? Nažalost ne. Nakon još jednog izviđanja odustali smo od čekanja. Ne nađosmo korisnika Harist, iako se prijavio, tako da sastanak poče. Smjestili smo su u prelijepom BBI centru, naručili pića i otpočeli sa razgovorima.

I dok smo se međusobno upoznavali, pljuštali su prijedlozi, sugestije, planovi... Smooth-u smo objašnjavali nove alate: provjera revizija i sl., često smo imali retrospektive u davnu prošlost bs.wikipedije, spominjali smo druge aktivne korisnike kao i one bivše. Pao je i dogovor o budućem petom sastanku, koji će veoma brzo uslijediti, čim se vremenski i nevremenski uslovi poboljšaju. Smooth nam je podijelio i promotivni materijal o Wikipediji, pa smo se složili da nešto slično pokušamo. Bilo je govora i o prvom novinskom prilogu o bs.wikipediji, povodom desetogodišnjice rada Wikipedije. Cijeli sastanak je pomno dokumentirala Squirrel svojim digitalcem. Smijali smo se objašnjavanju kako smo odabrali naša korisnička imena (naročito Palape i Squirrela) (kako ono bijaše Palapa? malezijski...?indonezijski) (CERminator nije od Terminatora nego od Herminatora). Ado nam je dao nove ideje, koje imaju indirektne veze sa Wikipedijom, ali o tome će on... kad naleti.

U ključnim momentima, pali su dogovori o rekonstrukciji cijele početne stranice, otvaranju novih projekata, uklanjanju i brisanju brojih neaktivnih (poput wikitimova, wikikarte). Složili smo se oko preuzimanju šablona, u svrhu lakšeg ažuriranja (naročito podataka iz oblasti sporta), kao i šablona o biljkama i životinjama. Bilo je mnogo prijedloga da li da idemo sa projektom povećanja broja članaka putem bota (Cer@ je napokon priznao da njegov bot to ne zna napraviti), ali sve nije do kraja definisano.

Dlan o dlan, dva i po sata divnog druženja. I dok je Squirrel pila svoju smjesu H2O, kofeina, laktoze i saharoze (a i mi ostali), a Palapa pričao o robotu iz Srednjeg vijeka, Tonijeva supruga o školskim iskustvima sa djecom mojih Krajišnika u EU (čuj ne znaju šta je misirača :P), Smooth o druženju sa wikipedijancima iz sr.wiki, Ado o vanzemaljcima i SF konvenciji, polahko se bližio kraj susreta. Sretni i zadovoljni, podijelili smo zaduženja i razišli se svak svojim putem.

Dogovori i prijedlozi[uredi izvor]

  • Temeljita rekonstrukcija i obnova Početne stranice
  • Čišćenje neaktivnih projekata
  • Otvaranje novog projekta: Sve o... (prva oblast je Maroko)--->Pogledajte Razgovor:Maroko, pa nek svako neku oblast uzme. Ekonomija Maroka je u radu, a malo i o obrazovanju je napisano.
  • Ažuriranje 1000 članaka koje svaka wiki treba imati
  • Linkovanje slike dana sa Commonsa umjesto slike sedmice
  • Brisanje nepotrebnih članaka tipa E-brojevi i sl.