Idi na sadržaj

Yukos

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Logo Yukosa

Yukos Oil Company je naftna kompanija u Rusiji, koja je do nedavno bila pod kontrolom ruskog milionera Mikhaila Khodorkovskya i jednog broja prominentnih ruskih poslovnih ljudi. Khodorkovsky je bio uhapšen i poslan u Sibir na izdržavanje kazne, a ostali su napustili Rusiju. Sjedište Yukosa je bilo u Moskvi

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Yukos je bio jedna od najvećih naftnih kompanija koje nisu bile u rukama neke države. Zadovoljavao je 20% ruske potrošnje nafte, kao i 2% svjetske potrošnje.

Proces privatizacije same firme (1990-tih godina prošlog vijeka) tekao je pod sumnjivim okolnostima zbog upletenosti ruske vlade u njega. Inicijalni period "oligarhijske privatizacije" je bio u punom zamahu, i Yukos nije bio iznimka od načina na koji su se privatizirale ostale velike kompanije u Rusiji. Alexei Pichugin, bivši šef osiguranja ove firme, bio je sumnjičen za više ubistava, a sada je pod istragom, zajedno sa partnerom Yukosa Nevzlinom, zbog ubistva Vladimira Petukhova (šefa Yukosovog konkurenta Yugansk Oil) na rođendan Khodorkovskyog u 1998. godini.

Kompanija je osnovana 15. aprila 1993. godine, Dekretom broj 354 ruske vlade o spajanju više naftnih kompanija, rafinerija i jednog naftnog zavoda.

Aprila 2003. Yukos je dogovorio spajanje sa firmom Sibneft, ali je proces opozvan nakon dešavanja koja su uslijedila (hapšenje Khodorkovskyog u oktobru 2003. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]