Zakoni (Platon)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

"Zakoni" (zajedno sa Državom) predstavljaju temeljno djelo grčkog filozofa Platona.

Za razliku od Države gdje Platon traga za apsolutno najboljom državom, u "Zakonima" se Platon zalaže za relativno najbolju državu u odnosu na postojeće relano stanje: zato su "Zakoni" realniji od utopističke Države. Sada on ne dijeli društvo u staleže, već akcentira značaj porodice kao osnovne čelije i baze društva. Iako je bio utopistički idealist, Platon je izučavao i probleme antičke grčke, gdje je otkrio mnoge kontradikcije. On je otkrio jednu vrstu klasnih sukoba u antičkoj Grčkoj (i antičkom društvu u cjelini) kada kaže da se svaka država sastoji od dvije države koje su u međusobnom sukobu. Ovdje je mislio na državu siromašnih i državu bogatih.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.