Zapadna Hercegovina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Zapadna Hercegovina je mikroregija u Hercegovini. Predstavlja teritoriji zapadno od brda Žovnica kraj Mostara pa sve do Posušja gdje završava Hercegovina. Neki smatraju i zapadni dio Mostara dijelom ove regije, ali se većina slaže oko toga da Mostar kao centar Hercegovine, predstavlja prirodni distrikt, mješavinu civilizacija i običaja Istočne i Zapadne Hercegovine, te da je zaseban. Ekonomsko-privredno središte Zapadne Hercegovine je Široki Brijeg koji je ujedno i glavni grad Zapadnohercegovačkog kantona. Najpoznatiji grad Zapadne Hercegovine je Ljubuški koji ujedno ima i višestoljetnu tradiciju, a za doba Osmanlijskog carstva Ljubuški je bio centar zapadnohercegovačke kapetanije. Zapadna Hercegovina u cjelosti pripada Federaciji BiH. Važnije općine ove mikroregije su: