Zastava M70 (pištolj)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zastava M70A
М70аПиштољ.jpg
Upotreba
U službi 1970 - do danas
Korisnici Jugoslavija
Ratovi Rat u SFRJ
Proizvodnja
Proizvođač Zastava Oružje
Opis oružja
Težina 850 gr
Dužina 200 mm
Dužina cijevi 116 mm
Visina 1.22 m
Kalibar 9 mm
Spremnik municije 9 metaka
Brzina zrna 370 m/s

Zastava M70A je poluautomatski pištolj izrađen od strane Zastava Oružja. Nasljednik je pištolja M57 koji je nastao po uzoru na sovjetski pištolj TT-33. U odnosu na M57 i TT noviji M70A se razlikuje u mnogim poboljšanjima i promjenjenom kalibru (9mm PARA u odnosu na raniji 7.62mm). Široko je rasprostranjen u civilnom vlasništvu, a u vojsci se polako potiskuje novijim modelima. U žargonu je poznat i kao „duga devetka“.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

U godinama po okončanju Drugog svjetskog rata organima sigurnosti u SFRJ je trebao jak pištolj, po ugledu na dokazani sovjetski TT. Crvena Zastava je razvila pištolj M57 u kalibru 7.62 mm koji je odmah prihvaćen od strane policije i JNA kao standardni pištolj. Kasnije je razvijena i verzija M70A koja se, osim po kalibru, razlikovala i po kočnici kao i po obradi navlake. Verzija M70A je izrađena i za civilno tržište. Prva varijanta M57 nije imala klasičnu kočnicu kakvu ima M70A. Pištolj je jednostruke akcije, radi na principu kratkog trzaja cijevi, a bravljenje se ostvaruje padom, odnosno podizanjem cijevi u vertikalnoj ravni. Za razliku od modela M57 noviji M70A ima šest žljebova cijevi (u odnosu na ranija 4).

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Pištolj M70A kao i M57 se koriste kao lično naoružanje u vojsci i policiji. U JNA je bio osobno naoružanje oficira i pripadnika vojne policije. Iako noviji modeli pištolja potiskuju ove modele oni i dalje ostaju kao lično naoružanje oficira i pripadnika policije. Korišteni su u ratovima tokom raspada SFRJ kao i u novijim konfliktima. Osim u vojnim i policijskim pištolj se nalazi i u civilnim posjedima. Zbog izuzetne jačine zrna pištolj koriste pripadnici organizovanog kriminala. Neki modeli su i ručno prepravljeni sa ciljem brže i preciznije paljbe sa manjim trzajem ugradnjom kompenzatora. Model M70A se nalazi i u privatnom vlasništvu kolekcionara u SAD.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]