Zdjela Vjetrova (Točak vremena)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Zdjela Vjetrova je imaginarni objekat iz knjiga epske fantastike Točak vremena. Zdjela Vjetrova je ter'angreal koji služi za kontrolisanje vremena. Zdjela vjetrova je napravljena u Dubu legendi, ali je izgubljena tokom Slamanja. Egvena al'Vera, salidarska Amirilin tron, u knjizi Lord Haosa šalje Ninaevu Sedai i Elejnu Sedai u Ebou Dar, glavni grad Altare, da nađu Zdjelu. Zdjela im je bila potrebna da unište uticaj Mračnog na klimu, koja je postajala sve suvlja. Ninaeva i Elejna na kraju nalaze Činiju uz pomoć organizacije Roda. Zatim uspjevaju da nagovore usmjerivače Morskog naroda da im pomognu. Kada je Zdjela aktivirana, ona upotebljava i saidin i saidar i može je osjetiti svaki usmjerivač na planeti. Nakon nekoliko dana počinje da pada snijeg i Zdjela biva predata Morskom narodu.