Zen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Enso, simbol Zen Budizma

Zen je japansko ime grane mahajana budizma koja je nastala u Indiji pod imenom "dhyan", a iz Kine se, pod nazivom "chan", proširila u Vijetnam, Koreju i Japan. Zen naglašava ulogu sjedeće meditacije (zazen) u postizanju prosvjetljenja. Većina onih koji se bave zenom smatraju ga jednostavno načinom meditacije, a neki i religijom, filozofijom, načinom života ili umjetnošću. U drugoj polovini 20. vijeka zen je postao svjetski fenomen s centrima u mnogim zemljama.

Ova škola sebe smatra čuvarem i prenosiocem žive mudrosti koju je Buda, probuđeni, dosegnuo sjedeći u meditaciji pod bodi drvetom. Zen naglašava upražnjavanje dharme i iskustvene mudrosti, koja se između ostalog postiže zazen meditacijom, radi postizanja probuđenja. Zbog toga, u drugom planu su teoretsko znanje i proučavanje religijskih tekstova.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Sanskritska riječ dhjana je nastala od indo-evropskog korijena "dheia", što znači vidjeti. Pojam dhjana označava posebnu vrstu meditacije, pa je otuda ova škola prozvana školom meditacije. Iz sanskritskog dhjana je izveden kineski znak chan, da bi kasnije u japanskom postao zen. Iako je zen najpoznatiji naziv za ovu školu budizma na zapadu, također je poznata kao chan u Kini, seon u Koreji, tjen u Vijetnamu i dhjana u Indiji. Riječ zen, pored toga što označava ime škole, označava i svrhu njenih nastojanja, pa se tako često upotrebljava u značenju probuđenja, konačne istine ili prave prirode.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Religious syms.svg Nedovršeni članak Zen koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.