Zlatko Arslanagić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zlatko Arslanagić
Ime po rođenjuZlatan Arslanagić
PseudonimiZlaja
Rođenje (1964-09-22) 22. septembar 1964.
Sarajevo, SR Bosna i Hercegovina
Žanrovirok, pop, novi val
Zanimanjemuzičar, kompozitor
Instrumentielektrična i akustična gitara
Karijera1985–1992.
IzdavačiJugoton
Povezani umjetniciOzbiljno pitanje, Fukse, Crvena jabuka, Elvis J. Kurtović & His Meteors, Top lista nadrealista

Zlatko Arslanagić (rođen 22. septembra 1964. u Sarajevu) bosanskohercegovački je muzičar, kompozitor, tekstopisac i gitarist. Jedan je od osnivača "Top liste nadrealista" (1981.), te suosnivač i nekadašnji vođa sarajevske pop rok grupe Crvena jabuka.

Pisao je pjesme za svoju grupu "Crvena jabuka" (1985 - 1991) koju je osnovao sa Draženom Ričlom. Odrastao je u ulici Kralja Tomislava u Sarajevu, kod Druge gimnazije, koju je i pohađao.

U proljeće 1985. godine Zlaja i Zijo osnivaju grupu "Crvena jabuka". Napravili su izbor od 12 pjesama, od kojih je 10 uvršteno na prvi album Crvene jabuke. Oni su ujedno bili i autori svih pjesama na tom albumu.

S obzirom da su Zlajini uzori bili The Beatles koji su osnovali izdavačku kuću Apple Records – jabuka je bio logičan dio naziva grupe.

U originalnoj postavi svirali su: Dražen Ričl- Zijo (vokal, solo gitara), Zlatko Arslanagić- Zlaja (ritam gitara), Aljoša Buha (bas-gitara), Darko Jelčić- Cunja (bubnjevi) i Dražen Žerić- Žera (klavijature). Prvi album naziva "Crvena Jabuka" objavljuju u martu 1986. godine.

Objavio je knjigu "Možda će sutra biti sunčan dan" i zbirku pjesama "Između nekad i sad". Pisao je i za druge izvođače( Rade Šerbedžija, Boris Novković, Mladen Vojičić-Tifa). Autor je naslovne pjesme "Imam pjesmu za tebe" albuma Rade Šerbedžije iz 2008. godine.

Komponovao je i pisao za radio i televizijske programe, igrane filmove i pozorišne predstave. Za treći album "Sanjati " dobivaju internacionalnu nagradu "Ampex Golden Reel Award". Album “Sanjati” komercijalno je najuspješniji album "Crvene jabuke".

1991. godine uradio je muziku za radijsku emisiju "Jazz time" autora Bore Kontića koja na berlinskom festivalu osvaja nagradu. Većinu spotova Crvene jabuke je sam režirao i montirao.

Dražen Žerić i Darko Jelčić 1995. godine obnavljaju sastav pod istim imenom. Zlaja odlaskom u Kanadu napušta grupu.

Od 1995. godine živi i radi u Torontu. Nema medijskih nastupa.

Reference[uredi | uredi izvor]