Idi na sadržaj

Zoofilija (botanika)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pticu Selasphorus rufus privlače jarko obojeni cvjetove, što pomaže oprašivanju biljke.
Ptica Tapinanthus kljuca prednji kraj imelinog cvijeta i tako se hrani nektarom

Zoofilija ili zoidiofílija – u botanici – je adaptacija biljaka cvjetnica u cilju osiguravanje oprašivanja uz pomoć životinja. U tom se kontekstu, životinje koje prenose polen nazivaju se vektori. Objasniti kao neka vrsta evolucijski odnos simbioze između biljaka i životinjau početku nastala kao odbrana od pretjerane predanosti cvjetova insektima, koji su jeli neselektivno i cvjetove ili njihove dijelove. Ovakvo ponašanje dovelo je do sve specijalizovanijeg i efikasnijeg oprašivanja, što je omogućilo kolonizaciju vrlo raznolikih, okoliša i nepreglednih okruženja, sa većom udaljenošću biljke od susjeda.[1][2][3]

Zoofilne biljke imaju takozvani cvjetni sindrom s cvjetovima ili adaptivnim obrascima s određenim osobinama, poput upečatljivih optičkih ili mirisnih karakteristika za oprašivanje pomoću životinja, sa kojima ponekad imaju vrlo specifičan odnos. Obično imaju svojstva za privlačenje oprašivača (šarene boje, arome itd.), Hranu koju nude (nektar ili polen), a ponekad i mehaničke sisteme koji osiguravaju dovoljan kontakt s prašnicima i stigma. Ponekad cvijet privlači ili drži životinje obmanjivanjem, bez koristi za njih. Zoofilne biljke oprašuju se insektima (entomofili) i pticama (ornitofili). Insekti su vrlo energetski učinkoviti i ekonomični vektori jer im ne treba mnogo „nagrada“, dok pticama ili sisarima treba mnogo hrane. Osim toga, insekti su često mnogo specifičniji, dok manje specijalizirani oprašivači grobo manipuliraju cvjetovima i mogu napraviti puno štete u potrazi za nagradom.

Bumbar Bombus pratorum hrani se cvjetnim polenom
Leptir Pieris napi, primjer zoofilije

Kategorizacija[uredi | uredi izvor]

Ovisno o taksonu kojem pripadaju vektori, razlikuju se posebni slučajevi zoofilije:

  • Entomofilija: Kad su vektori insekti. To je najčešći slučaj, koji ponekad uzrokuje pomutnju termina sa zoofilijom.
  • Ornitofilija: oprašivanje pticama, kao što su kolibriji i neke druge. Najatraktivniji za ptice su crveni ili žuti cvjetovi, uskih cijevi, koji su obično ornitofilni. Uglavnom su i nearomatični cvjetovi, sa puno tekućeg nektara. Na Starom kontinentu Proteac često ornitodfilne. Na američkom kontinentu, triholidi ili kolibrići oprašuju bez ikakve podrške zahvaljujući svojoj sposobnosti da izdrže u letu, dok nektarinidi u Starom svijetu moraju imati neku vrstu podrške osi cvasti.
  • Hiropterofilija: oprašivači su slijepi miševi (Megachiroptera), koji se često nazivaju šišmiši ili leteće lisice, gotovo uvijek biljojedi koji troše plodove ili polen, obično u velikim cvjetovima sa brojnim prašnicimaa. Pored toga, ovi cvjetovi su viseći i čvrsti, sposobni da održe oprašivače; neupadljivi su, svijetle boje i s intenzivnim mirisima i noćnim otvaranjem. U Novom svijetu se kaktusi oprašuju šišmišima ili mikrocirkutima česti. U oba slučaja cvjetove karakterizira visoka proizvodnja nektara i polena i postojanost, koja je potrebna da podrži težinu šišmiša toom hranjenja.

Ostale grupe životinja oprašivača mnogo su rjeđe, uključujući puževe (malakofilija), neke gmizavce, neke male sisare i neke majmune. Postoje i specifičniji primjeri prilagođavanja životinjama iz drugih skupina, poput odnosa šarolikih lemura i Ravenala madagascariensis, "stabla putnika". Čovjek se također može smatrati vektorom kada oprašuje cvjetove usjeva, a tamo gdje njegovi prirodni vektori ne postoje. To je slučaj s vanilijom, biljkom koja je porijeklom iz Amerike, ali koja se danas široko uzgaja u jugoistočnoj Aziji.

Pregled[uredi | uredi izvor]

Važno je napomenuti da u mnogim slučajevima. možda u većini njih, cvjetove posjećuje velik broj insekata ili paralelno i insekata i ptica ili ih opraštaju vjetar i životinje. To su slučajevi miješanih cvjetnih sindroma, koji se ne uklapaju ni u jednu ili drugu vrstu. Potrebna je ponovna procjena vrsta oprašivača i poželjno je klasificirati ih funkcionalno, a ne taksonomski. Mnogi oprašivači iz različitih taksonomskih skupina mogu obavljati sličnu funkciju i na taj način vršiti slične selekcijske pritiske na određenu formu cvijeta.

Također treba razmisliti i o tome koliko je svaki oprašivač efikasan jer nije dovoljan ako je čest posjetitelj, a nije sposoban uključiti polen.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Pollination." WordNet 2.0. Princeton University. 01 Dec. 2006. Dictionary.com http://dictionary.reference.com/browse/pollination.
  2. ^ Biology of Plants: Pollination." Missouri Botanical Garden. 2006. 7 Nov. 2006 http://www.mbgnet.net/bioplants/pollination.html
  3. ^ Bat Pollination." 2006. Celebrating Wildlife. 7 Nov. 2006 https://web.archive.org/web/20071111085047/http://www.fs.fed.us/wildflowers/pollinators/bats.shtml.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]