Zoran Savić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.

Zoran Savić (rođen 18. novembra 1966. u Zenici) je bivši jugoslavenski košarkaš.

1990. i 1991. je igrao za splitsku Jugoplastiku i osvojio je prvenstvo Jugoslavije i Kup evropskih šampiona. 1991. je potpisao za Barcelonu i proveo je nekoliko sezona u Španiji.

Zatim je postao član solunskog PAOK-a, sa kojim je osvojio Kup Grčke 1993. i Kup Radivoja Koraća 1994.

Proveo je jednu sezonu u Real Madridu pre nego što je 1997. prešao u Kinder i osvojio prvenstvo Italije, kao i Evroligu. Proglašen je za najkorisnijeg igrača fajnaj-fora 1998. 1998. je prešao u istanbulski Efes Pilsen i osvojio Superkul Turske.

Savić se vratio u Barcelonu 2000, a 2001. je prešao u bolonjski Skiper. Profesionalnu karijeru je okončao 2002.

Sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio Svjetsko prvenstvo 1990. u Argentini i 3 Evropska prvenstva 1991, 1995, 1997. Bio je član reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1996. u Atlanti. Zbog povrede nije igrao u finalu sa Timom snova.

Savić je jedan od osnivača Grupe 7.

Od 2005. je generalni menadžer Barcelone.