Bosmalov gradski centar

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Bosmal City Centar)

Bosmal gradski centar (Bosmal City Centar, BCC) je stambeni objekat mješovite namjene u sarajevskom naselju Hrasno. Najveći dio objekta je tipa kondominija tj. luksuznih privatnih stanova sa saunama, bazenima i kontrolisanim ulazom. Ostali sadržaji objekta uključuju: obdanište, dva restorana, meeting bar, supermarket, frizerske i kozmetičke salone, stomatološku ordinaciju, ambulantu, oftamološku ordinaciju i optičarski atelje, krznarski salon, zlataru, trgovinu umjetnina, te butike sa ekskluzivnom robom.

Objekat se u principu sadrži od dva nebodera izgrađena u savremenom arhitekonskom stilu uz korištenje, navodno, najsavremenije tehnologije i građevinskih materijala dostupnih na svjetskom tržištu. Centar nudi 306 stambenih jedinica - osam penthausa i 298 stanova, organiziranih u četrnaest tipova, veličine od 80 do 220 kvadratnih metara, koje devet brzih liftova povezuje sa garažno-poslovnim dijelom objekta sa 400 parking mjesta. Sa svojih 118 metara visine, Bosmal City Center je trenutno najviši stambeni objekat, a druga po visini građevina na Balkanu (poslije Avaz Twist Towera).

Izgradnja kondominija Bosmal City Centra, sarajevskog "grada u gradu" je počela 2001. godine i predstavlja početak novog načina investiranja, savremenog građenja i koncepta življenja u Bosni i Hercegovini.

Ideja[uredi | uredi izvor]

Bosmal City Centar je projekt bosanske kompanije Bosmal, koju su osnovala braća Šabanović iz Visokog 1998. godine. Vrijednost cjelokupne investicije je 50 miliona američkih dolara, što je do sada najveće direktno strano greenfield-ulaganje u Bosni i Hercegovini[nedostaje referenca].

Koncept za Bosmal City Centar je bio da postane sarajevski "grad u gradu". Osim stanova neboder ima komercijalni dio otvoren za sve građane Sarajeva, u kojem se nalaze restorani, supermarketi, saloni i butici. Na najvišoj tački objekta nalazi se i panoramski restoran, sa kojeg se pruža izvanredan pogled na historijsko jezgro Sarajeva, novi dio grada i njegovu okolinu.

Izgradnja[uredi | uredi izvor]

Bosmal City Centar tokom izgradnje 2004. godine.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]