Stambena zgrada u Franjevačkoj br. 2

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zgrada Mehmedbega Fadilpašića

Stambena zgrada u ulici Franjevačka br. 2 (zgrada Mehmedbega Fadilpašića) nalazi se na južnoj strani niza objekata ulice Franjevačka, općina Stari grad u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj 27. februara 2019. godine donijela je odluku da se zgrada proglasi za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Amir Pašić (predsjedavajući), Goran Milojević i Radoje Vidović.

Vlasnik ovog objekta je porodica Fadilpašić, a 1962. godine bila je nacionalizovana. Mahmudbeg (Mehmedbeg) Fadilpašić je bio istaknuti muslimanski politički aktivista Muslimanske narodne organizacije. U periodu od 1907. do 1909. bio je predsjednik Muslimanskog kulturnog i prosvjetnog društva “Gajret”. Obavljao je razne funkcije: bio je potpredsjednik Vakufsko-mearifskog sabora i predsjednik Vakufsko-mearifskog kotarskog povjerenstva, narodni poslanik u Zemaljskom saboru te osnivač i prvi predsjednik Muslimanske centralne banke. Osmanska vlada ga je odlikovala ordenom "Medžidije“ IV reda. Umro je 15. oktobra 1912.

Arhitektura[uredi | uredi izvor]

Kuća Fadilpašića predstavlja primjer prilagođavanja arhitekture secesije i elemenata stare bosanske arhitekture.

Cijela fasada ove zgrade je smjelo zatalasana, a sama zgrada predstavlja korak dalje od konvencionalnog poimanja zidne plohe i fasade. Valovitost fasade postignuta je slivanjem, povezivanjem oblih erkera sa zidom. Način na koji je pročelje objekta vertikalnо raščlanjeno predstavlja njegovu najveću vrijednost.[2]

Projektovana je kao stambeno-najamna zgrada sa podrumom, prizemljem i dva sprata. Ima ukupno 6 stanova, na svakoj etaži su po dva. Kvadratura stanova iznosi oko 110 m2. Tlocrtne dimenzije iznose oko 21,90 m x 12 m. Objekat je pokrivenim dvostrešnim krovom, a kao pokrov upotrijebljen je pocinčani lim. Streha krova je, u odnosu na ravan fasade, izbačena prema vani za oko 160–170 cm.

Vanjska fasadna platna su djelomično oštećena usljed nepovoljnih atmosferskih utjecaja i dugogodišnjeg neodržavanja objekta, odnosno nepostojanja ispravnog sistema odvodnje oborinske vode sa krova.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Nacionalni spomenici u Sarajevu". Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 31. 7. 2022.[mrtav link]
  2. ^ "Stambena zgrada u ulici Franjevačka br. 2 u Sarajevu" (PDF). Komisija za nacionalne spomenike. Pristupljeno 31. 7. 2022.[mrtav link]

Literatura[uredi | uredi izvor]