Lucije Ver

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lucije Ver
Vladar Rimskoga carstva; statua iz Luvra
Rođenje (130-12-15) 15. decembar 130.
Lanuvium, Rimska imperija
Smrt169.
Rim, Rimska imperija

Lucije Ver (Lucius Ceionius Commodus Verus Armeniacus; 15. decembar 130. – 169.), poznat kao Lucius Verus, je vladao Rimom zajedno sa Marcus Aurelius (161180), od 161 do svoje smrti.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Verus je bio sin majke Avidia Plautia i oca Lucius Aelius Caesara, usvojio ga je Hadrian (117138) u želji da ga naslijedi na prijestolju. Kada je Aelius Caesar preminuo, 138, Hadrian je izabrao Antoninus Pius (138161) da mu bude nasljednik pod uslovom da Antoninus usvoji Verusa (koji je tada imao 7 godina) i Marcus Aurelius, Hadrianovog rođaka. Verus je imao dvije sestre. Jedna, Ceionia Fabia se vjerila za Marcus Aureliusa 136, ali je on raskinuo te zaruke dvije godine kasnije. O njegovoj drugoj sestri, Ceionia Plautia, poznato je jako malo.

Verusova politička karijera počela je prvo kao javni čnivnik, pa onda vijećnik. Kada je Anton Pio preminuo naslijedio ga je Marcus Aurelius, ali je i Verus postavljen da zajedno vladaju. Verus je upravljao vojskom. Kao znak dobrih odnosa Verus i kćerka Marcus Aureliusa su se vjenčali.

U proljeće 168. rat je izbio na granici Dunava. Rat je trajao do 180 ali Vernus nije dočekao njegov kraj. Vernus se vratio sa fronta 169 i opasno se razbolio. Simptomi su bili pripsani trovanju hranom. Umro je nakon par dana. Marcus Aurelius je žalio za svojim usvojenim bratom, tijelo je pratio sve do Rima. Nakon sahrane senat je proglasio Verusa uzvišenom osobom koja se obožavala kao Divus Verus.