Mauricije

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Mauricije

Mauricije (582-602), bizantski car.

Vladavina cara Mauricija obilježena je pokušajem da sačuva Bizant od barbarskih napada. Ostatak bizantskih posjeda u Italiji očuvao je putem stvaranja Ravenskog egzarhata. U sjevernoj Africi stvorio je Kartaginski egzarhat. To su bili uzori kasnije tematske organizacije u Bizantskom carstvu. Obezbjedio se na istočnim krajevima Carstva sklopivši mir sa Perzijom 591. To mu je dalo prostora da se posveti avarskim i slavenskim prodorima na drugim krajevima države. Organizovao je veliki pohod protiv njih na donjem Dunavu i Podunavlju. To je bilo dugotrajno ratovanje koje je dovelo do pobune u kojoj je Mauricije bio zbačen sa vlasti.