Ludwig Boltzmann

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ludwig Boltzmann
Example alt text
austrijski fizičar
Rođenje 20. februar 1844.
Beč, Austro-Ugarska
Smrt 5. septembar 1906.
Trst, Austro-Ugarska

Ludwig Boltzmann (Beč, 20. februar 1844. - Duino kod Trsta, 5. septembar 1906.), austrijski fizičar

Jedan je od najvažnijih osnivača statističke mehanike. Bio je odlučni pristaša atomistike. Potaknut mišlju i uvjerenjem da se zakoni ponašanja termodinamičkih, makroskopskih, sistema mogu izvesti iz pretpostavke o postojanju atoma, od kojih je sistem sastavljen i koji se kreću po zakonima Newtonove mehanike. Svoj teorijski rad na području fizike Boltzmann je uobličio spajanjem mehaničkih zakona i teorije vjerovatnoće. Rezultat toga je Boltzmannova podjela koja opisuje podjelu atoma po energijama zavisno od temperature sistema.

Vjerojatnoća da ćemo u sistemu temperature T naći određen broj atoma energije E proporcionalna je s funkcijom

e^{-\frac{E}{kT}}

gdje je k Boltzmannova konstanta.

Boltzmann je unaprijedio kinetičku teoriju plinova, a njegov krunski rezultat je statističko tumačenje entropije, po kom je entropija mjera neuređenosti sistema i proporcionalna je logaritmu broja svih mogućih mikroskopskih stanja koja su u skladu s jednim jedinim makroskopskim stanjem sistema. Na taj način entropija je, osim svoje fenomenoložke termodinamičke zasnovanosti, dobila i mikroskopsko statističko tumačenje, a time je otvoren put za proučavanje drugog zakona termodinamike u sklopu statističke fizike i Newtonove mehanike. Svojim eksperimentima i teorijskim razmatranjima Boltzmann je podupro i Maxwellovu teoriju elektromagnetizma.

U 62 godini života izvršio je samoubistvo.

Linkovi i reference[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: