Messerschmitt Bf. 109

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Messerschmitt Bf 109
Messerschmitt Bf 109E4.jpg
Messerschmitt Bf 109 E4
Model G-6
Proizvođač Bayerische Flugzeugwerke Messerschmitt
Dizajnirao Willhelm Emil Messerschmitt
Prvi let 28. maj 1935.
Glavni korisnici Njemačka
Mađarska, Rumunija, Jugoslavija ukupno 15
Varijante preko 70 varijanti

Messerchmitt Bf-109 bio je njemački avion-lovac u Drugom svjetskom ratu. Konstruirao ga je Wilhelm Emil "Willy" Messerschmitt u ranim 1930-im godinama. Jedan je od prvih modernih lovaca tadašnjeg doba. Trup je bio "monokok" konstrukcije, kod koje većinu opterećenja nosi metalna oplata jer unutrašnjost nema poprečnih elemenata. Imao je uvlačive točkove a poklopac kabine iznad trupa omogućavao je pogled na sve strane.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Avion je prvi puta uzletio 28. maja 1935. godine, a u borbi prvi puta korišten je 1936. godine u španskom građanskom ratu.


Lovački avion kog je pokretao Daimler-Benzov motor hlađen na vodu. Bio je to lovac kratkog daha jer je u zraku mogao provesti svega 90 minuta i to je jedan od razloga što su Nijemci izgubili Bitku za Britaniju. Jedina prednost koju je imao pred svojim najvećim neprijateljem Supermarine Spitfireom je bila u tome što je mogao postići veću nadmorsku visinu leta. Za vrijeme Drugog svjetskog rata proizvedeno je oko 35.000 komada ovih aviona uz stalnu doradu. Zadnji model bio je K-4.

Neki izvori Bf. 109 označavaju kao "Me"-109, ali to je prihvaćeno tek kasnije toom rata i na drugim tipovima aviona istog konstruktora.

Gotovo svi oblici Bf. 109 korišteni su i u drugim avijacijama osim matičnog Luftwaffea. Avijacije Španije, Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske, Finske, Italije, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Slovačke, Švicarske također su ih koristili. U Kraljevini Jugoslaviji čak se dogodio i paradoks da su se ti zrakoplovi sukobili s istim zrakoplovima Luftwaffea kada je nacistička Njemačka napala Kraljevinu Jugoslaviju. NDH je pred kraj Drugog svjetskog rata čak dobila i moderne zrakoplove Bf. 109G-10 i G-14, ali u manjem broju. Dio je uništen, dio je prešao u ruke partizanskih snaga, a najmanje dva su preletjela u Italiju na kraju rata.

Nakon rata određeni broj zrakoplova sastavljen je od dijelova nađenih u tvornicama u Čehoslovačkoj (na osnovi modela G i K) i Španiji (na osnovi modela E). Na oba modela postavljena je zamjenska pogonska grupa. Izraelska ratna avijacija je čak koristila avione iz Čehoslovačke u ratnim operacijama.

Neslužbena "imena" pojedinih varijanti:

A - Anton,
B - Berta,
C - Cezar,
D - Dora,
E - Emil,
F - Friedrich,
G - Gustav,
K - Karl

Tehnički podaci (Bf. 109 G6/U4)[uredi | uredi izvor]

Podaci Jedinice
Godina produkcije 1935-1946 (1946. u Španiji pod Hispano)
Firma Bayerische Flugzeugwerke Messerschmitt
Raspon krila 9,92 m
Dužina 9,02 m
Visina 3,40 m
Površina krila 16,05 m2
Težina (prazan) 2.670 kg
Mogući tovar -
Težina (maksimalna pri startu) 3.150 kg
Putnici -
Posada 1
Brzina 621 km/h
Visina leta 11.750 m
Dužina leta 720 km
Pogon Daimler-Benz DB 605AM
Snaga 1325 kW (1800 KS)
Naoružanje tri 30mm Top 2*mitraljez 13 mm

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons
Commons: Messerschmitt Bf. 109