Selma Lagerlöf

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Selma Lagerlöf
Selma Lagerlof (1908), painted by Carl Larsson.jpg
Puno ime Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf
Rođenje 25. novembar 1858
Mårbacka Småland, Švedska
Smrt 16. mart 1940. (81 godina)
Mårbacka
Zanimanje Pisanje
Nacionalnost Šveđanin
Nagrade Nobel prize winner.svg Nobelova nagrada za književnost

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf (Östra Ämtervik, 20. novembar 1858. - Mårbacka, 16. mart 1940.), švedska književnica.

Dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 1909. godine čime postaje prva žena koja je dobila ovo priznanje za svoj literarni rad. Godine 1914. postaje prva članica Švedske akademije, tijela koje dodjeljuje spomenutu nagradu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Središnji motivi i likovi njenih djela su iz zavičajne Švedske, naročito rodna pokrajina Värmland, a inspirirao je i život južne Italije, Palestina, moderni socijalizam, stare sjevernjačke legende. Svijet događaja i likova vrti se oko okosnice ljubav - smrt, zlo - dobro. Nastojala je sjediniti kršćanstvo i socijalizam. Njen stil je liričan, jednostavan i ispovijedan.

Prvo djelo je Gösta Berling (Gösta Berlings saga) objavila 1891. U njemu, uz obilje fantastičnih elemenata, prikazuje život u pokrajini Värmland u 19. vijeku.

Roman Antikristova čuda (Antikrists mirakler) iz 1897. u kojem pokušava pomiriti kršćanstvo i socijalizam donio joj je konačno priznanje.

Slijedi putovanje u Palestinu koje je inspirira za stvaranje velikog romana Jerusalem, I, II (1901-02). U njemu opisuje vjersku sektu iz švedske pokrajine Dalarna koja putuje u Jeruzalem da bi osnovala naseobinu.

Kršćanstvo tematizira i u pričicama za djecu Legende o Kristu (Kristus legender).

U domovini je i danas poznata prvenstveno kao autorica knjige za djecu "Čudesno putovanje Nilsa Holgersona kroz Švedsku", I, II (Nils Holgersons underbara resa genom Sverige, 1906-07). Djelo je napisano po narudžbi s ciljem unapređenja nastave geografije u osnovnoj školi. Generacije Šveđana su stjecala prve spoznaje o svojoj domovini kroz pustolovine dječaka Nilsa koji je proputovao zemlju leteći na guski.

Izvan Švedske je manje poznata njena angažiranost po pitanju ravnopravnosti spolova; naročito se zalagala za pravo glasa žena.

Početkom Drugog svjetskog rata, kada je Sovjetski Savez pretendirao na Finsku koja je historijski bila daleko usmjerenija Švedskoj nego Rusiji, Finskoj je vladi poslala svoju Nobelovu medalju kako bi im financijski pomogla. Dirnuti ovim gestom, članovi Vlade su potreban novac sakupili na drugi način, a medalju su, uz zahvale, vratili njenoj vlasnici.

Preminula je nedugo potom, u martu 1940. na svom imanju Mårbacka, u pokrajini Värmland.

Pedesetak godina poslije, 1991. Švedska izdaje novčanicu od 20 kruna sa njenim likom.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Gösta Berling (Gösta Berlings saga), 1891.
  • Osynliga länkar, 1894.
  • Antikrists mirakler, 1897.
  • En herrgårdssägen, 1899.
  • Jerusalim (Jerusalem), 1901.-02.
  • Herr Arnes penningar, 1904.
  • Legende o Kristu (Kristuslegender), 1904.
  • Čudesno putovanje Nilsa Holgersona kroz Švedsku (Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige), 1906.-07.
  • Liljecronas hem, 1911.
  • Körkarlen, 1912.
  • Kejsarn av Portugallien, 1914.
  • Troll och människor, 1915.-21.
  • Bannlyst, 1918.
  • Mårbacka, 1922.
  • Löwensköldska ringen, 1925.
  • Charlotte Löwensköld, 1925.
  • Anna Svärd, 1928.
  • Ett barns memoarer, 1930.
  • Dagbok för Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf, 1932.
  • Höst, 1933.
  • Från skilda tider, 1943.-45., posmrtno

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Wikicitat
Wikicitat: Selma Lagerlöf
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: