Gao Xingjian

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gao Xingjian

Gao Xingjian (Ganzhou, Kina, 4. januar 1940 -), francuski pisac, prevodilac i slikar kineskog porijekla


Gao Xingjian rođen je 1940. godine u gradu Ganzhou (provincija Jiangxi) u istočnoj Kini za vrijeme japanske invazije. Svoje prve književne radove napisao je s deset godina, a slikati u ulju počeo s 11 ili 12 godina. Diplomirao je francuski jezik i književnost na Univerzitet u Pekingu i nakon toga se posvetio pisanju i slikarstvu.

Za vrijeme Kulturne revolucije (1966-76) bio je u logoru za prevaspitanje te je bio prinuđen spaliti većinu svojih rukopisa, ali vlasti su ga i dalje napadale zbog njegovog pisanja. Godine 1987, nakon što mu je 1986. zabranjena drama "Druga obala", Xingjian se kao politički izbjeglica seli u Francusku. Javno se odrekao Komunističke partije 1989. godine nakon masakra na Trgu Tienanmen u Pekingu i time postao politički izbjeglica čiji rad je zabranjen u domovini .

Xingjian je poznat ne samo kao književnik već i kao slikar. Do sada je izlagao na mnogim samostalnim i zajedničkim izložbama, a slika u tradicionalnoj kineskoj tehnici crne tinte na rižinom papiru. Njegove slike su objavljivane kao ilustracije u zbirkama kineskih pjesnika.

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Dobitnik je počasnih priznanja Viteza Reda Umjetnosti i Pisma (1992), Nagrade francuske zajednice u Belgiji 1994. za roman "Mjesečar", Nagrade kineske Nove Godine za 1997. za roman "Planina duše", a 2000. Švedska kraljevska akademija ga je nagradila Nobelovom nagradom za književnost "za djelo univerzalnog dometa, obilježeno gorkim osvješćivanjem i jezičnom ingenioznošću koja je otvorila nove putove umjetnosti kineskog romana i pozorišta". Ovim činom Xingjian je ušao u historiju kao prvi Kinez koji je dobio ovu vrijednu nagradu.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Autobusna stanica (drama), 1983.
  • Mjesečar (roman)
  • Druga obala (drama), 1994.
  • Planina duše (La Montagne de l’Âme), 1990.
  • Ribarski štap za mog djeda, 1986.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: