Patrick Modiano

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Ambox warning blue construction.svg Trenutno se vrše izmjene na članku.
Kao znak dobre volje, suzdržite se od mijenjanja članka dok je prikazano obavještenje kako bi izbjegli koliziju s trenutnim izmjenama.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Patrick Modiano
Rođenje 30. juli 1945. (1945-07-30) (69 god.)
Boulogne-Billancourt
Zanimanje pisac
Jezik francuski
Nacionalnost Francuz
Obrazovanje Licej "Henrik IV"
Period 1968-
Žanr roman
Supružnik Dominique Zehrfuss
Djeca Zina Modiano
Marie Modiano
Nagrade Velika nagrada Francuske akademije za roman (1972)
Goncourtova nagrada (1978)
Nobel prize winner.svg Nobelova nagrada za književnost (2014)

Patrick Modiano (ita. Patrizio Modiano) francuski je romanopisac. Dobitnik je Velike nagrade Francuske akademije za roman 1972. te Goncourtove nagrade 1978. za roman Ulica mračnih dućana (Rue des boutiques obscures). Dobio je i Nobelovu nagradu za književnost 2014.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Otac mu je jevrejskog porijekla, potomak poznate porodice porijeklom iz Soluna, a majka mu je belgijska glumica Louisa Colpijn (poznata i kao Colpeyn). Sreli su se u okupiranom Parizu tokom Drugog svjetskog rata i započeli polutajnu vezu. Patrickovo djetinjstvo proteklo je u jedinstvenoj atmosferi: između odsustva njegovog oca, o kojem je čuo dosta problematičnih priča, i čestih turneja njegove majke. Sekundarno obrazovanje završio je zahvaljujući pomoći od francuske vlade. To ga je zbližilo s njegovim bratom Rudyjem, koji je umro u dobi od 10 godina (Patrickova djela napisana između 1967. i 1982. posvećena su njemu). Ovaj događaj najavio je kraj Modianovog djetinjstva, a on je nastavio čuvati u pamćenju ovaj period s velikom nostalgijom.

Modiano je pohađao osnovnu školu École du Montcel u Jouy-en-Josasu, Koledž sv. Josipa u Thônesu (Gornja Savoja), a zatim Licej "Henrik IV" u Parizu. Dok je bio u liceju, uzimao je časove geometrije od pisca Raymonda Queneaua, koji je bio prijatelj Modianove majke. Maturu je položio u Annecyju, ali nije nastavio više obrazovanje.

Upoznavanje s Queneauom, autorom romana Zazie u metrou, bilo je ključno. Queneau ga je uveo u književni svijet i pružio mu priliku da dođe na koktel-zabavu koju je priredila izdavačka kuća Éditions Gallimard. Svoj prvi roman, Mjesto za zvijezdu (La Place de l'Étoile), objavio je 1968. upravo u Gallimardu nakon što je pročitao rukopis Queneauu. Od te godine bavi se isključivo pisanjem.

Njemački prijevod Mjesta za zvijezdu objavljen 2010. donio je Modianu Preis der SWR-Bestenliste od radiostanice Südwestrundfunk, koja je ovaj roman označila kao jedno od glavnih postholokaustkih djela.[1] Mjesto za zvijezdu još nije objavljen na engleskom jeziku.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • La Place de l'Étoile (1968)
  • La Ronde de nuit (1969)
  • Les Boulevards de ceinture (1972) (Velika nagrada Francuske akademije za roman)
  • Lacombe Lucien (1974)
  • Villa triste (1975)
  • Livret de famille (1977)
  • Rue des boutiques obscures (1978) (Prix Goncourt); Ulica mračnih dućana (1980, prijevod: Ana Kolesarić, izdavač: Znanje, Zagreb)
  • Une Jeunesse (1981)
  • Memory Lane (1981, crteži Pierre Le-Tan)
  • De si braves garçons (1982)
  • Quartier Perdu (1984)
  • Dimanches d'août (1986)
  • Catherine Certitude (1988) (ilustrator Sempé)
  • Remise de Peine (1988)
  • Vestiaire de l'enfance (1989)
  • Voyage de noces (1990)
  • Fleurs de Ruine (1991)
  • Un Cirque passe (1992)
  • Chien de printemps (1993)
  • Du plus loin de l'oubli
  • Dora Bruder (1997)
  • Des inconnues (1999)
  • La Petite Bijou (2001)
  • Accident nocturne (2003)
  • Un pedigree (2004)
  • Dans le café de la jeunesse perdue (2007)
  • L'Horizon (2010)

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Prema romanima:

Scenariji:

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]