Patrick Modiano

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Patrick Modiano
Rođenje 30. juli 1945.
Boulogne-Billancourt, Francuska

Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 30. juli 1945), ital. Patrizio Modiano, je francuski romanopisac. Dobitnik je nagrade Grand Prix du roman de l'Académie française 1972, te nagrade Prix Goncourt 1978. za roman Ulica mračnih dućana (Rue des boutiques obscures).

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • La Place de l'Étoile (1968)
  • La Ronde de nuit (1969)
  • Les Boulevards de ceinture (1972) (Grand prix du roman de l'Académie française)
  • Lacombe Lucien (1974)
  • Villa triste (1975)
  • Livret de famille (1977)
  • Rue des boutiques obscures (1978) (Prix Goncourt); Ulica mračnih dućana (1980, prijevod: Ana Kolesarić, izdavač: Znanje, Zagreb)
  • Une Jeunesse (1981)
  • Memory Lane (1981, crteži Pierre Le-Tan)
  • De si braves garçons (1982)
  • Quartier Perdu (1984)
  • Dimanches d'août (1986)
  • Catherine Certitude (1988) (ilustrator Sempé)
  • Remise de Peine (1988)
  • Vestiaire de l'enfance (1989)
  • Voyage de noces (1990)
  • Fleurs de Ruine (1991)
  • Un Cirque passe (1992)
  • Chien de printemps (1993)
  • Du plus loin de l'oubli
  • Dora Bruder (1997)
  • Des inconnues (1999)
  • La Petite Bijou (2001)
  • Accident nocturne (2003)
  • Un pedigree (2004)
  • Dans le café de la jeunesse perdue (2007)
  • L'Horizon (2010)

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Prema romanima:

Scenariji:

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]