Ahondrogeneza tip 1B

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ahondrogeneza tip 1B
Ahodrogeneza tip 1B je autosomno recesivni poremećaj
Klasifikacija i vanjski resursi
ICD-10Q77.0
OMIM600972
DiseasesDB33350

Ahondrogeneza tip 1B je teški autosomno recesivni poremećaj skeleta, uvijek fatalan u perinatalnom periodu.[1] Odlikuje se izuzetno kratkim udovima, uskim grudima i istaknutim, zaobljenim trbuhom. Prsti na rukama i nogama su kratki, a stopala mogu biti rotirana prema unutra. Pogođena novorođenčad često imaju mekani izliv oko pupka (pupčana kila) ili blizu prepona (ingvinalna hernija).

Ahondrogeneza tipa 1B je rijedak genetički poremećaj; njegova učestalost je nepoznata. Ahondrogeneza, tip 1B je najteže stanje u spektru skeletnih poremećaja uzrokovanih mutacijama gena SLC26A2. Ovaj gen daje upute za stvaranje proteina koji je neophodan za normalan razvoj hrskavica i za konverziju u kost. Mutacije u genu SLC26A2 remete strukturu hrskavice u razvoju, sprečavajući kosti da se pravilno formiraju i rezultiraju problemima skeleta karakterističnim za ahondrogenezu, tip 1B.

Ahondrogeneza tip 1B nasljeđuje se autosomno recesivno, što znači da su dvije kopije gena u svakoj ćeliji promijenjene. Roditelji osobe sa autosomno recesivnim poremećajem najčešće su heterozigotni nositelji jedne kopije izmijenjenog gena, ali ne pokazuju znakove i simptome poremećaja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ [1] Achondrogenesis Type 1B, GeneReviews Bookshelf, 2002-2014, L. Bonafé, L. Mittaz-Crettol, D. Ballhausen, and A. Superti-Furga

Ovaj članak uključuje tekst iz javnog domena iz Nacionalne medicinske biblioteke SAD-a

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]