Pupčana kila

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Pupčana kila
Drugi naziviPupčana hernija ili umblikusna hernija/kila
Children with umbilical hernias, Sierra Leone (West Africa), 1967.jpg
Djeca sa pupčanim hernijama, Sijera Leone
SpecijalnostHirurgija

Pupčana kila je zdravstveno stanje u kojem je oštećen trbušni zid iza pupka. Može uzrokovati ispupčenje pupka prema van – izbočenje koje se sastoji od trbušne masti iz velikog omentuma ili povremeno dijelova tankog crijeva. Izbočina se često može potisnuti nazad kroz rupu u trbušnom zidu i može "iskočiti" kada se kašlje ili na drugi način djeluje na povećanje unutarabdominalnog pritiska. Liječenje je hirurško, a operacija se može izvesti iz kozmetičkih, ali i zdravstvenih razloga.

Znakovi i simptomi[uredi | uredi izvor]

Hernija je prisutna na mjestu pupka (koji se obično naziva pupak ili umblikus) kod novorođenčadi; iako ponekad prilično velike, ove kile imaju tendenciju da se povuku bez ikakvog liječenja u dobi od 2-3 godine.[1] Opstrukcija i davljenja kile su rijetka jer je osnovni defekt u trbušnom zidu veći nego kod ingvinalne kile novorođenčeta. Veličina baze herniranog tkiva je u obrnutoj korelaciji sa rizikom od davljenja crijeva (tj. veća je vjerovatnoća da će se uska baza zadaviti).

Bebe su sklone ovoj malformaciji zbog procesa tokom fetusnog razvoja kojim se trbušni organi formiraju izvan trbušne šupljine, a kasnije se vraćaju u nju kroz otvor koji će postati pupčana šupljina..[2]

Hernije mogu biti asimptomske i prisutne samo kao izbočenje pupka. Simptomi se mogu razviti kada kontrakcija trbušnog zida uzrokuje pritisak na sadržaj hernije. Ovo rezultira bolom u trbuhu ili nelagodom. Ovi simptomi se mogu pogoršati ako se pacijent podiže ili napreže.

Hernia umbilicalis ili umbilikalna kila se naziva i pupčana kila (pupak latinski umbilicus). Javlja se na pupku i najčešće sadrži trbušnu maramicu (latinski omentum)a rijetko crijeva. Može biti u manjem slučaju uklještena što može biti razlog za hitnu operaciju ukoliko se u kilnoj kesi nalaze crijeva. Može doći do ileusa (zapetljaj crijeva) zbog opstrukcije lumena crijeva ili u gorem slučaju do gangrene crijeva zbog vaskularne kompromitacije.

MKB kod[uredi | uredi izvor]

MKB kod je šifra bolesti prema Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (MKB 10)

K42 je kod pupčane kile

K42.0 je kod ukještene pupčane kile bez gangrene

K42.1 je kod uklještene pupčane kile sa gangrenom

K42.9 je kod pupčane kile bez uklještenja i gangrene

Dijagnostika pupčane kile[uredi | uredi izvor]

Za dijagnostiku ove kile se obično koristi fizikalni pregled a u rijetkim slučajevima UZ pregled, CT ili MRI trbušnog zida u situacijama kada je dijagnoza upitna.

Tretman pupčane kile[uredi | uredi izvor]

Obično se radi o malim kilama koje često ne zahtijevaju aktivan hirurški tretman naročito kod male djece gdje se očekuje da će doći do spontanog zatvaranja otvora. Kod fetusa (unutar materice) je ova hernija fiziološka pojava. Terapija je operativna i traje obično kraće od pola sata. Mrežice se ne koriste tako često kao kod drugih tipova kila ali se koriste konci od istog materijala koji se ne resorbira (polipropilen).

Prije operacije se uradi preoperativna priprema, pacijent uradi osnovne laboratorijske nalaze, pregled pulmologa i interniste i pregled anesteziologa koji donosi odluku o operativnom riziku i mogućim metodama anestezije. Koristi se obično opća anestezija. Operativni zahvat podrazumijeva šivanje oslabljenog tkiva i/ili ugradnju polipropilenske mrežice (polimer propilena).

Postoperativni tok[uredi | uredi izvor]

Postoperativno pacijenti treba da izbjegavaju fizičko naprezanje dokle god traje stvaranje ožiljka i zarastanje tkiva.Nakon par mjeseci pacijent može raditi sve normalne životne aktivnosti. Ekstremni fizički napori treba da se izbjegavaju.

Recidivi[uredi | uredi izvor]

Recidiv označava povratak nekog oboljenja. Recidivi pupčane kile su rijetki.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Lissauer T, Clayden G (2007). Illustrated Textbook of Paediatrics (3rd izd.). Edinburgh: Mosby Elsevier. ISBN 978-0-7234-3397-2.
  2. ^ NHS (2017-10-23). "Umbilical hernia repair". NHS choices. UK.GOV. Pristupljeno March 3, 2018.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Klinika za opštu i abdominalnu hirurgiju

Vanjski linkovi za MKB10[uredi | uredi izvor]